Mangeårige venner og kulinariske beundrere har gjort det økonomisk muligt for Carlo Liberati at åbne Aalborgs mest autentiske, italienske køkken, La Locanda, i gennemtænkt harmoni med de historiske omgivelser i Brix Gaard

STENSTRUP PR-pressemeddelelse for La Locanda

Carlo Liberati i sit nye køkken på La Locana, der åbner onsdag den 26. november.

Carlo Liberati i sit nye køkken på La Locana, der åbner onsdag den 26. november.

Italienske 1600-tals inspirerede kvalitetsfliser og keramik er nøje udvalgt i almuestilen for at kunne matche den oprindelige Brix Gaards faktiske alder. Og et hold italienske brolæggere har ovenikøbet været i Aalborg for at skabe det rette italienske mønster i den genetablerede brobelægning på gårdspladsen, hvor gæsterne til foråret skal kunne sidde ude og nyde de italienske specialiteter og måske et stille glas Asti. Til gengæld er Brix Gaards oprindelige bindingsværks- og sprossevindues-ide selvfølgelig så vidt muligt bevaret for at fastholde grundudtrykket i et af Aalborgs ældste, mest markante og bevaringsværdige byggerier. Nok er det i 2014 ikke længere unaturligt for en italiensk restauratør at åbne i Aalborg, men respekten for den særlige adresses historie som primært købmandsgård op gennem århundrederne skal naturligvis bibevares. Den slags forstår om nogen en romer. Brix Gaards historie er nedskrevet helt tilbage fra 1650’erne, og så er ejendommen ifølge skiltet over porten oven i købet næsten 100 år ældre. Næste kapitel i den episke fortælling handler om en italiensk kvalitets ristorante / osteria etableret i harmoni med sine historiske og kærnenordjyske omgivelser.

Den  historiske og over 400 år gamle Brix Gaard ved C. W. Obels Plads i Aalborg er blevet nænsomt renoveret soom adresse for alborgs nye og mest autentiske spisehuse, La Locana.

Den historiske og over 400 år gamle Brix Gaard ved C. W. Obels Plads i Aalborg er blevet nænsomt renoveret soom adresse for alborgs nye og mest autentiske spisehuse, La Locana.

Den smukke gamle købmandsgaard Brix Gaard på hjørnet af Doktorens gyde og Adelgade – og med adgangsåbning fra C.W. Obels Plads har derfor de seneste måneder gennemgået en respektfuld og gennemtænkt indre ombygning samt udvendig nænsom renovering under kvalificeret ledelse af arkitekt Torsten Rosendahl fra arkitekfirmaet Andersenrosendahl samt kyndig rådgivning af bl.a. eksperter fra Aalborg Museum. Sådan at det om få dage kan åbne som Aalborgs nye italienske spisehus ”La Locanda.” Bagved står først og fremmest den i Aalborg kendte romerske nu 47-årige kok, Carlo Liberati, der tilbage som helt ung i 1990’erne fik stor succes med sit ”no nonsens”- Mamma-køkken på ”Il Mulino” ved Cimbertyren. Siden har han markeret sig som italiensk kok og restauratør flere steder i byen, bl.a. på Rosdahls, Limfordshotellet og senest Cupo.

Intet tilfældigt spisested

”Vi synes, at Carlo’s mad har fortjent sit helt eget køkken; uden indblanding og uden kompromiser”, fortæller den ene af hans to nye danske kompagnoner og kulinariske beundrere, Michael Harbo. Fysioterapeuten og investoren, der bl.a. har tjent penge som tidligere medejer af det ekspanderende Arkadens Fysioterapi, har sammen med ejeren af Brix Gaard, Morten Jørgensen, stillet sig skulder ved skulder – også økonomisk – med Carlo. Sammen har de tre skabt rammerne for et oprigtigt autentisk italiensk spisehus med såvel Insalate og pasta midt på dagen som klassiske perler som saltimbocca alla romana (kalvefilet med parmaskinke og salvie) og pollo con peperoni (typisk syditaliensk kylling med peberfrugt) om aftenen. På La Locanda bliver det altså ikke primært de dyre og opreklamerede italienske specialiteter med trøfler og Parmaskinker, der vil stå i centrum på menukortet, men snarere de veltillavede retter fra den simple, men stolte del af det italienske køkken med råvaren i centrum.

”Dem hvor man sidder tilbage og tænker; “Hvordan får han det her til at smage så godt?” – “For det er lige præcis det Carlo er eminent til”, supplerer Harbo.

Men ligesom der ikke gås på kompromis med gastronomiens kvalitet, så har Carlo med støtte fra sine to danske forretningspartnere også skabt et gennemtænkt miljø for restauranten i stor respekt for de oprindelige rammer.

La Locanda med det store sprossevindue ind til køkkenet får plads til 40-45 gæster indenfor på de nylagte italienske 1500-tals indspirerede klinker. Det sidste  byggearbejde pågår stadig inden borde og stole kan rykkes ind.

La Locanda med det store sprossevindue ind til køkkenet får plads til 40-45 gæster indenfor på de nylagte italienske 1500-tals indspirerede klinker. Det sidste byggearbejde pågår stadig inden borde og stole kan rykkes ind.

”Vi er stolte af bestemt ikke at have valgt letteste eller billigste løsning. Det her er ikke bare endnu et tilfældigt spisested banket ind i en ligeså tilfældig ramme for de billigst mulige etableringsomkostninger og med hastig profit for øje”, siger Morten Jørgensen og tilføjer, at han som ejer af bygningerne er glad for være med til at skabe lidt mere fokus på deres betydning for Aalborgs historie.

Den lokale, frisatte

Og nej – man kan i øvrigt ikke en gang bestille pizza på ”La Locanda dei Liberati” som er stedets fulde navn.
Locanda er italiensk for “Den lokale” – i betydningen det lokale spisested, byens kro. Liberati har en pudsig dobbelt betydning. Dels er det Carlos efternavn – og signalerer meget tydeligt, at dette er hans sted, men det henviser også til noget med frihed. Det er den italienske version af Frimand – som i “den frigjorte”.

”Det er skæbnens ironi, at mine partnere insisterede på at mit navn skulle indgå i restaurantens,” fortæller Carlo, der i foråret valgte at forlade sit seneste projekt, det ellers anmelderroste Cupo ved Nordkraft.

”Det startede rigtig godt, og jeg var stolt af den restaurant, vi fik i gang. Men der var for mange ting, som vi ikke var enige om – og selvom det var hårdt og ubehageligt, så er jeg glad for at jeg trak stikket – og at jeg idag er en fri mand. Liberati.”

Selve La Locanda består i øvrigt af et aflangt hovedlokale i rå mursten, hvor køkkenets aktivitet stilles til skue for gæsterne bag et kæmpe sprossevindue midt på den indvendige langside. Ned igennem er der plads til op til 40-45 gæster ved 16 borde. Ligesom Carlo, som den dygtige amatørsnedker han samtidig er, faktisk selv har skabt et par højbord placeret på hæderspladserne lige ved den store vindue – samt et kæmpe stort 16 mands spisebord i egetræ, der er flyttet ind i et mindre, ekstralokale for lukkede arrangementer og en erhvervsklub, hvor forretningsfolk med smag for Carlo’s mad uforstyrret kan holde møder før eller efter bespisningen.

Det bliver skønt til sommer at sidde ude med et glas asti den lukkede Brix Gaard,

Det bliver skønt til sommer at sidde ude med et glas asti den lukkede Brix Gaard,

Udover også i sommersæsonen at kunne sidde beskyttet for vinden mellem de smukke bindingsværksbygninger på den lille hyggelige gårdsplads, så får La Locandas gæster også mulighed for plads ved et par borde på den anden side af portåbningen ude på selve C.W. Obels plads. Borde der samtidig kan fungere som blikfang og autentisk reklame for den afskærmede beliggenhed, den nye italienske perle har.

Hovedpersonen bare glæder sig, efter mange måneders forberedelse:

”For første gang siden Il Mulino-tiden er jeg tilbage på min rette hylde. Bare bedre, i perfekte rammer og med 20 års erfaring i ryggen, der har lært mig hvilken mad jeg virkelig gerne vil servere. Jeg håber, at aalborgenserne også vil synes det,” siger Carlo.

Billedtekster: Carlo Liberati inden eller udenfor sin nye italienske restaurant i de historiske nordjyske rammer.

For yderligere oplysning kontakt:
Restauratør Carlo Liberati, tlf.: 20 20 70 76 eller email: liberaticarlo@hotmail.com
Partner Michael Harbo, tlf.: 22 87 99 66 eller email: mh@arkfys.dk
Partner Morten Jørgensen, tlf.: 40 73 79 89 eller email: mj@lomoco.dk
Eller læs mere på: www.lalocanda.dk