Børsnoterede GomSpace i Aalborg har med stor ærgrelse for nyligt (7. okt.) meddelt Stockholmsbörsen, hvor aktien er noteret, en ændret forventning. Det sker på baggrund af udsigten til et betragteligt tab på et større kundeforhold, som vil påvirke virksomhedens regnskab for 2022 negativt.

Stenstrup PR-pressemeddelelse for GOMSPACE A/S

En situation, som GomSpace-direktør Niels Buus betegner som ”en ærgerlig og frustrerende mavepuster på vejen, der dog hverken slår os ud eller ændrer det strategiske mål.” Niels Buus konstaterer, at GomSpace-aktiekursen siden børsmeddelelsen om ordresuspensionen er kraftigt reduceret – market cap gik ned med 75 millioner SEK mandag d. 10. oktober, som var den første efterfølgende handelsdag. Men ledelsen forventer ikke at reducere i medarbejderstaben på ca. 250 medarbejdere eller den langsigtede forventning. Projektets GomSpace-medarbejdere og ressourcer er tværtimod allerede overført til andre kunde- og udviklingsprojekter.

Ifm. GomSpace’ suspendering af projektkontrakt vil Niels Buus ikke oplyse konkret firmanavn eller produktindhold. Men om det økonomiske mellemværende, som GomSpace om nødvendigt er villig til at tage en retssag for, oplyser Buus, at der er tale om en kontrakt til en oprindelig værdi af 15 mio. euro, med endnu ikke igangsatte arbejder for ca. det halve beløb og foreløbig betalte regninger for ca. 3 mio. euro.

Indigneret over afpresning

Dermed har GomSpace måtte meddele børsen, at virksomhedens finansielle eksponering er på ca. 57 mio. svenske kroner, og at en nedskrivning på projektet vil finde sted i det kommende Q3 2022-regnskab:

”Vi er desværre oppe mod et kæmpestort firma for hvem beløbet er småpenge, der har prøvet at presse os til at levere betydeligt mere end kontraktligt forpligtet og i et betydeligt højere tempo end oprindeligt aftalt,” forklarer Niels Buus. Han noterer også, at kunden skulle bruge GomSpaces produkt i et selskab, sammen med en statslig samarbejdspartner på et satellit-projekt med globale perspektiver.

Niels Buus, CEO. GomSpace, er indigneret over kundens forsøg på afpresning. Foto: © Michael Bo Rasmussen / Baghuset.

”Men politik står åbenbart i vejen for fornuft. Det vil vi hos GomSpace ikke stå model til og er indignerede over overgrebet. Vi har derfor rustet os til om nødvendigt at tage en juridisk kamp, men har samtidig stadig et begrænset håb om, at vi sammen med kunden kan genfinde fokus, og at samarbejdet derfor måske alligevel kan genoptages. Nu har vi imidlertid bogført tabet, og fokuserer fortsat på gennemførelsen af vores nye strategi, ”forklarer Niels Buus.

Modvind – men slet ikke som 2018

Niels Buus understreger, at selv om GomSpace nu varsler en lavere omsætning og et betydeligt større minus på bundlinjen for 2022 end forudset, så er situationen slet ikke at sammenligne med 2018. Dengang mistede GomSpace australske Sky & Space Global som absolut hovedkunde. Og 1/3 af GomSpace-medarbejderne måtte dengang afskediges, da næsten hele ordrebeholdningen pludselig var væk.

”GomSpace lærte ved den lejlighed aldrig igen at lægge for mange æg i én kurv. Og i dag har vi en langt større aktiv kundeportefølje og mange flere aktive kontrakter fortsat at levere på. Som følge af Sky & Space Global-kollapset forsvandt der en ordrebeholdning, som var syv gange årsomsætning. Denne gang er tabet af ordrebeholdning under halvdelen af årsomsætningen. Og selvom det er en ærgerlig og frustrerende mavepuster vi får, så er det heller ikke værre, end at vi forsætter ufortrødent,” påpeger Niels Buus.

Han henviser bl.a. til den børsanalyse fra internationalt anerkendte ABG Sundal Collier, som GomSpace på baggrund af nedskrivningen netop har fået udarbejdet med overskriften ”Not like in 2018 – but it is a major headwind”. Heri vurderes det bl.a.:

“With a large customer not paying, it is important to highlight that the situation at hand is very different than what happened in 2018 with the sky and space order. Today, the company has a much more diverse and vetted orderbook (~2 years of FY’22 revenues, vs. in 2018 when SAS
was almost the entire orderbook) and has not built up special capacity for the customer in question, so it is able to allocate the freed-up capacity to other projects.” *

Banebrydende satellit-projekt på vej

Tilbage i maj offentliggjorde GomSpace sin nyudviklede strategiplan i tre faser samt et produktionskoncept skabt med bistand fra Porsche pba. en vision frem mod 2030 om at udvikle virksomheden til europæisk champion inden for ”radio-based nano- and microsatellite space infrastructure solutions”. Med industrialiseret masseproduktion af modulopbyggede kvalitetssatellitter til alskens formål. Hvilket igen forventes at ændre hele det globale marked, hvor mere og mere forbrugerelektronik – fra robotplæneklippere over elbiler til droner mmm. – GPS-styres via satellitter.

Den langsigtede forventning er der som sagt ikke ændret ved.

Af strategiplanen fremgår det også, at man forventer at hente mere kapital, når konkrete milestones nås. Ligesom man gjorde, da man i foråret kunne præsentere den britiske teknologiinvestor og milliardær Peter Hargreaves som ny hovedaktionær. ”Den forventning er der heller ikke ændret ved,” oplyser Niels Buus.

*Se ABG-rapport her: https://research.abgsc.se/ABGSC/external/download?q=1c202ce122e506713fb6ce6e3ad29dca8bb29d9fbf%2FN1l%2FoFiKdU8Nm4Io9JydLpsDzYgT7nLGX%2FHQnvyuj0QiIwyKot9MjWjRVzpH73KNptgwwk9oY9J7lR4PpaRBJ8hW%2BtXvvZiIaRvxx%2BTnDFrFs8CTWvfBSaOgC1QvyA01wpHU09dtQR1zVz8eiZyi5JFL3MZXojAi6%2BvvRQD%2BirzVe48gJ2dcPSy5gM3k96E80HfujAXWD5R6Mb1oAYKdC%2Fw%2Fzc%2FU%2BLSUtZ0v3pilDnnLf3Bfa5DKJESesTVQvw5P6PcrlGBpq2%2FjVNZWPx7Q%3D%3D

Børsmeddelelse af 7. oktober: https://GomSpace.com/news/GomSpace-suspends-all-activities-on-a-large-c.aspx

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Læs mere om GomSpace A/S på www.GomSpace.com