Diamantværktøjsvirksomheden i Øster Sundby drives videre med sin hidtidige indehaver som daglig leder de næste tre år – fra nu af også bl.a. med daglig udbringnings- og afhentningsservice til sine store kunder. Ligesom et par medarbejdere hos køberen skal videreuddannes, så de senere kan tage over

 

(STENSTRUP PR-pressemeddelelse for Nordjysk Beslag)

Finn Thomsen, Nordjysk Beslag a/s, beundrer Finn Olesens præcistionsarbejde med industridiamanterne og betonbordet. Foto: Anne Mette Welling.

Der er kun en god håndfuld virksomheder i landet, der virkeligt har specialiseret sig i arbejdet med vedligeholdelse af det specielle og kostbare industridiamantværktøj, som byggebranchen benytter. Heriblandt renovering (nybestykning) af de fine diamantbor, der benyttes, når der skal skabes plads til kabler, rør og ledninger i f.eks. betonbyggeri og betonfundamenter. Det kræver både erfaring, præcision og grundigt kendskab til flere slags håndværk at kunne udføre dette ekspertarbejde.

En af disse få virksomheder er Aalborg Diamantværktøj i Øster Sundby, der netop er opkøbt af værktøjshandelsvirksomheden Nordjysk Beslag A/S i Gug, der ellers er leveringsdygtig i alt fra mejselhammere til svejseskærme, samt enhver form for beslag og forbrugsartikler til håndværkere og industri – ofte via egen specialimport.

Den 62-årige diamantværktøjsspecialist, Finn Olesen, er glad for at se, at hans lille virksomhed kan videreføres og udvides under den mangeårige samarbejdspartners bredere vingefang. Aalborg Diamantværktøj har kunder – også overraskende store kunder – i hele landet og i f.eks. Norge. Som en del af virksomhedshandlen er det aftalt, at Finn Olesen i minimum tre år forbliver leder i det daglige i virksomheden, som den fremstår nu. Undervejs er det tanken, at han skal oplære et par af Nordjysk Beslags medarbejdere i det ”ædle” håndværk, så de med tiden bliver kompetente til at overtage driften.

Som urmagerens arbejde

”Foreløbig har jeg slet ikke lyst til at stoppe, men jeg må jo – min alder taget i betragtning – også tænke på, hvad der skal ske senere,” forklarer Finn Olesen, mens han står ved monteringsaggregatet og lægger sidste hånd på bestykningen af endnu en ladning bor. De vil typisk koste fra 500 kr. pr. stk. og op efter at erstatte med helt nye bor i samme kvalitet og størrelse. Omvendt slipper man hos Aalborg Diamantværktøj 40 til 60 procent billigere, ved i stedet at renovere samme størrelse brugt bor. Det vil sige, at man udstandser en ny profil på borekernen og siden præcisionslodder nye rå diamantsegmenter fast øverst på kransen – de segmenter, der skærer sig ind i betonen.

Et industri-diamantsegment af dem, som Aalborg Diamantværktøj benytter til bestykning af nedslidt betonbor – købt i Sydkorea.

Et stykke præcisionsarbejde, som kan sammenlignes med urmageren, og som man ikke bør overlade til robotterne, mener Finn Olesen. Diamantsegmenterne skal monteres ultrapræcist, ellers nedslides de alt for hurtigt. Hos Aalborg Diamantværktøj renoveres ethvert bor – i størrelser fra 10 til 1200 mm. i diameter – til mindst lige så godt som et nyt bor, og i reglen endda bedre end det oprindeligt fabriksfremstillede produkt, da borene nu tilpasses kundens specifikke ønsker og behov. Herefter kan det igen bore et antal meter, alt efter hvilket materiale, der skal udhules.

”Fordelen ved at lade os kigge på sagen er, at vi kan tilpasse boret til nøjagtig den ønskede arbejdsopgave. Ikke uvæsentligt hvis kunden skal opnå maksimal ydeevne,” forklarer Finn Olesen.

Sparet mange penge

 En hovedkunde er den landsdækkende entreprenørvirksomhed MT Højgaard, der bl.a. et par kilometer væk, nede på Aalborgs nye havnefront, i de sidste mange måneder har skullet bore og fræse sig igennem et kolossalt antal betonmeter i det kommende Musikkens Hus. I perioder er arbejdet pågået i døgndrift – for at skaffe plads til alverdens lydkabler og ventilationsrør m.m.:

”Aalborg Diamantværktøjs arbejde har gennem årene sparet os for rigtig mange penge,” forklarer projektleder ved MT Højgaards Bore/skære-afdeling i Søborg, Michael Aaen. Selv om MT Højgaard faktisk har snesevis beskæftiget i den afdeling giver det ikke mening inhouse selv at udføre denne særlige diamantværktøjsservice.

Jo, jo – Aalborg Diamantværktøjs arbejde er skam gjort ordentligt, mener de to!

”Aalborg Diamantværktøj udfører altid lige præcis det, vi skal have lavet, uanset hvornår på døgnet. Det er der ingen her, der kan hamle op med. Finn Olesen er perfektionist. I de mange år, vi har samarbejdet med Aalborg Diamantværktøj har vi ikke en eneste gang haft grund til at klage. Vores folk har drøntravlt og skal holde sig til det, de er bedst til,” forklarer entrepriselederen om samarbejdet med Aalborg Diamantværktøj, der de seneste 10 år har været drevet af Finn Olesen, oprindelig uddannet automekaniker.

Kontakt til nye kunder

Hos Nordjysk Beslag a/s på Gugvej er man glad for fremover at kunne tilbyde den ekstra diamant-service til sin store kreds af kunder, der primært er håndværksmestervirksomheder med behov for professionelt værktøj af enhver art og tilhørende reparationer og kompetent rådgivning. Her beskriver man investeringen i Aalborg Diamantværktøj som strategisk:

”Med sammenlægningen giver det f.eks. nu mening også at udvide vores leverings- og afhentningservice af nyt og repareret værktøj til fremover hver dag, hvor vi tidligere har nøjedes med to gange om ugen, ” forklarer direktør Finn Thomsen. Værktøj, som det Nordjysk Beslag og Aalborg Diamantværktøj beskæftiger sig med, har kunden ikke råd til at lade stå stille for lang tid. Det skal bare fungere:

Finn Thomsen tilføjer, at han samtidig er overbevist om gennem Aalborg Diamantværktøj at tiltrække nogle nye kunder til Nordjysk Beslags øvrige forretning. Og omvendt!

”Investeringen er desuden udtryk for en større tro på, at der snart kommer mere gang i byggebranchen generelt,” påpeger Nordjysk Beslags salgschef, der efter nogle magre år under byggekrisen, i dag kan se, at Nordjysk Beslag igen har stabiliseret sig med fornuftige overskud og årlige omsætningsfremgange – og med for tiden 16 ansatte.

For yderligere oplysning kontakt direktør Finn Thomsen, nordjysk Beslag, tlf. 40 16 38 88 eller email: finn@nordjyskbeslag.dk – eller Finn Olesen Aalborg Diamantværktøj, tlf.: 98 15 91 00 eller email fo@aalborg-diamant.dk. Læs eventuelt mere på: www.nordjyskbeslag.dk