Norske storinvestorer bør snart kunne se afkast på deres aktieinvestering i nordjyske Asetek’s videreudvikling af sit energibesparende vandkølesystem, der allerede er en succes på PC-markedet

 

STENSTRUP PR-pressemeddelelse for Asetek a/s

Adm. direktør og grundlægger af Asetek a/s, André Sloth Eriksen, ved virksomhedens banebrydende vandkølede RackCDU, der halverer køleomkostningen og i tillæg muligør genanvendelse af spildvarmen til f.eks. opvarmning af bygninger.

Adm. direktør og grundlægger af Asetek a/s, André Sloth Eriksen, ved virksomhedens banebrydende vandkølede RackCDU, der halverer køleomkostningen og i tillæg muligør genanvendelse af spildvarmen til f.eks. opvarmning af bygninger.

 

Perspektiverne er kolossale for den nordjyske teknologivirksomhed Asetek a/s – målet er implementeringer af teknologi, der halverer energiforbruget i den computerkøling, som efterhånden optager én procent af verdens samlede energiforbrug.

 

Først satte den nordjyske teknologivirksomhed Asetek A/S forholdsvis ubemærket herhjemme sit ellers tydelige aftryk på markedet for computer og PC’ere med sine effektive integrerede og patenterede vandkølede processorer. De findes allerede i dag i over 2 mio. af de kraftigste og mest kølekrævende enheder fra de internationale producenter bl.a.  Dell og HP. Onsdag kom så, hvad der ligner Aseteks kommercielle gennembrud på det nye men hastigt voksende marked for de kæmpestore datacentre, da den store japanske producent af bl.a. serverløsninger, Fujitsu, placerede, den første af forventede mange konkrete ordrer på Aseteks banebrydende RackCDU. Et system, der enkelt, sikkert og billigt sammenkobler op til hundreder af servere med servermonteret vandkølesystemer i meget lidt pladskrævende racks, der samtidig halverer køleomkostningen og i tillæg muliggør genanvendelse af spildvarmen til f.eks. opvarmning af bygninger. I Fujitsu’s udgave vil det samlede system blive markedsført som ”Fujitsu Cool-safe ®”.

 

”Fujitsu har endnu ikke offentliggjort, hvor den første ordre til en værdi af 550.000 dollars (ca. 3,8 mio. dkk.) rent geografisk skal leveres i verden eller til hvilken kunde. Men, det vi kan sige, er, at ordren til de foreløbig 40 racks er en logisk følge af den rammeaftale, som Asetek i 1. kvartal netop indgik med Fujitsu på datacenterområdet. Vi forventer da også, at der de næste måneder og år kommer mange flere ordrer til,” fortæller grundlægger af Asetek a/s, adm. direktør André Sloth Eriksen. Den nordjyske underleverandørvirksomhed, Asetek, der er noteret på Oslo Børs, har i dag knap 100 ansatte, primært ingeniører og systemudviklere – placeret i Aalborg, Silicon Valley i Californien og Kina.

 

Flere ordre på vej

 

Selv om virksomheden de senere år har skabt en særdeles sund forretning, hvad angår vandkøling af PC’ere og serverenheder – hver måned spyttes nu over 50.000 af den slags enheder ud fra bl.a. Dell og HP, så har Asetek-aktien over et stykke tid bevæget sig helt ned omkring kurs 10. Sandsynligvis fordi udviklingen af datacenterløsningen – som ellers også forudset – har kostet endnu mere end indtægterne. De to store norske institutionelle investorer, DNB (Den Norske Bank) og KLP (Kommunal Landspensjonskassen), der i dag er blandt de største aktionærer i  virksomheden lod sig da heller ikke påvirke og leverede villigt deres del  af de 100 mio. NOK., da Asetek i februar for anden gang hentede kapital på børsen i Oslo. Kapital, der bl.a. også blevet brugt en del af til at finansiere nogle dyre men nu vundne patentrettighedssager ved domstole i USA:

 

”Nu er det overstået. Det banebrydende og enormt energibesparende produkt er lanceret og den første Fujitsu-ordre på plads. Vi forventer, at interessen vil være stigende og aktiekursen hurtigt vil rette sig,” fortæller en glad André Sloth Eriksen fra hovedsædet i Aalborg Øst, hvor ordren blev fejret med Othellolagkager til medarbejderne.

 

”RackCDU’-erne” (cooling distribution unit) fra Asetek halverer som tommelfingerregel udgiften til køling af de store datacentre – og vel at mærke for en investering med så kort en tilbagebetalingstid som bare nul til et år. Og Asetek har sikret sig overbevisende med nødvendig dokumentation, som senest Fujitsu men i øvrigt bl.a. også den amerikanske producent af supercomputere Cray allerede har taget til sig og ladet være udgangspunkt for rammeaftaler, der peger fremad mod mange flere ordre.

 

”Og vi fører i øjeblikket positive forhandlinger om tilsvarende rammeaftaler med endnu flere kendte internationale producenter,” tilføjer direktør André Sloth Eriksen.

For yderligere oplysning, kontakt: André S. Eriksen tlf. 2125 7076, email: ceo@astek.com eller læs mere på www.asetek.com, hvor børsmeddelelsen om ordren også kan findes.