”Juventas”, Danmarks første satellit udviklet til Deep Space-opsendelse forlader i næste uge GomSpace i Aalborg med henblik på ESA-opsendelse i oktober. Den forskningsmæssige mission mhp. planetarisk forsvar handler bl.a. om avanceret radarsounding af – og til sidst også landing på – asteroiden Dimorphos, der bevæger sig mellem Mars og Jupiter
Stenstrup PR-pressemeddelelse for GOMSPACE A/S
Husker du katastrofefilmen Armageddon fra 1998 med Bruce Willis, Liv Tyler, Ben Affleck og en længere perlerække af andre filmstjerner? Bekymringen for menneskehedens mulige undergang pga. risikoen for et kæmpe asteroide-nedslag er reel nok og har eksisteret i århundreder. Og i virkeligheden er NASA, ESA og andre space-aktører også allerede i dag i gang med forberedelserne til engang at skulle – og ikke mindst teknisk faktisk at kunne – afvise en asteroide med katastrofekurs mod Jorden, lidt lig katastrofefilmens plot. Og den børsnoterede nordjyske satellitvirksomhed GomSpace er med helt i frontlinien på en aktuel ESA-ledet mission med dette hovedformål.
Helt konkret sendes den avancerede og nyudviklede ”Juventas”, som den første danskproducerede satellit, allerede i oktober ud i Deep Space, som et vigtigt selvstændigt frontlinieinstrument i planetforsvars-optimeringen. Det sker som part i den storstilede ESA-ledede Hera-rumekspedition**, hvor GomSpace’ nanosatellit på meget kort afstand skal observere og til sidst helst også lande på mini-asteroiden Dimorphos, der kredser om den lidt større Didymos-asteroide – mellem Mars og Jupiter. Observationerne begynder først i 2026 efter to års rumrejse mod målet.
Men allerede om to uger efter – den 18. august – sendes den netop færdigudviklede GomSpace-satellit først fra Aalborg til ESA’s ESTEC (European Space Research and Technology Centre) ved Noordwijk i Holland. Her skal Juventas sampakkes med det øvrige Hera-fartøj og udstyr, så det den 28. august kan flyves videre til NASA’s Cape Canaveral Space Force Station i Florida for sidste klargøring.
Endelig opsendelse med Falcon 9 SpaceX-raket mod asteroiderne vil – efter planen – finde sted derfra 7. okt. Forinden indgår en GomSpace’ stab på 3 teknikere fra Aalborg og afdelingen i Luxembourg i den vigtige afsluttende tekniske tilslutningsfase og fintuning i Florida. En større gruppe GomSpace-folk er som VIP’er desuden inviteret til at overvære selve opsendelsen i Florida.
To forskningsmæssige formål
Hera-projektet har overordnet to hovedformål, nemlig:
- Ved nærstudie af miniasteroiden at skaffe et endnu bedre indblik i universets første udvikling – asteroider opfattes som nogle af solsystemets første byggesten.
- Samtidig at gøre nogle af de første konkrete erfaringer med forsøg på afbøjning af en asteroides bevægelsesretning i miniskala under kontrollerede forhold som opfølgning på NASA’s indledende Dart-mission mod de samme asteroider mhp. planetarisk forsvar.
I filmen Armagedon lykkes det heldigvis til sidst via atombombesprængning at slå asteroiden væk fra sin oprindelige katastrofekurs mod Jorden. Skal vi være forberedt, hvis eller når virkeligheden en gang skaber en lignende situation, så bør vi øve os og udvikle afprøvede teknologier, hvilket Hera- og Dart-missionerne og ESA-NASA-samarbejdet er eksemlet på. Med jævne mellemrum rammes Jorden af små og lidt større rumobjekter – spørgsmålet er hvornår Jorden rammes af noget, der er så stort, så det truer menneskeheden.
”Det er i den kontext GomSpace’ risikovillige Cubesats-satellit, ”Juventas”, skal bidrage væsentligt til forskningsprojektet ved Dimorphos, der kredser om den lidt større Didymos. De to asteroider udgør vel at mærke ikke tilnærmelsesvis nogen Armageddon-lignende risiko mod Jorden, hverken hvad angår størrelse eller retning. Men de er ideelle at øve sig på,” understreger Jan H. Persson, GomSpace’ projektleder på Juventas. Hans stab har allerede arbejdet 4 år på den konkrete opgave.
Under pressebriefingen i Aalborg i dag (den 6. august) forklarede han meget mere om de tekniske detaljer, og hvorfor netop GomSpace avancerede nyudviklede 6U Cubesats-minisatellit, omfangsmæssigt ikke meget større end en skotøjsæske, helt konkret kan bidrage og faktisk bliver det stykke Hera-teknologi, der bevæger sig tættest på asteroiden – inden for få hundrede meter. Juventas’ opgave er samtidig planlagt og indrettet til – efter først tre måneders intense nærstudier med avancerede radarer – som afslutning på missionen at blive styret mod vellykket landing på asteroiden.
”GomSpace’s satellit vil udføre den første interne radar-sounding af en asteroide, der gerne skal afsløre den indre struktur af Dimorphos. Når Juventas først lander, vil den desuden de sidste tre dage, før den løber tør for strøm, måle asteroidens tyngdefelt, og hvordan tyngdefeltet skifter under hver orbit rundt om Didymos,” fortsætter Jan H. Persson. Hera-moderfartøjet medbringer desuden endnu en avanceret minisatellit udviklet i Italien, kaldet Milani. Dens opgave er på ligeledes kort afstand at udføre detaljerede spektrale målinger af Dimorphos overflade og støvet, der svæver omkring Dimorphos.
Vigtig teknologisk anerkendelse
Fra GomSpace’s ledelses side ser CEO Carsten Drachmann også med spænding og stor interesse frem mod den endelige opsendelse fra Florida den 7. oktober og dermed selve missionen, der jo så først kulminerer, når bl.a. GomSpace’ Juventas-satellit teknisk skal vækkes til live og udføre sin avancerede 3 måneder lange mission efter knap 200 millioner kilometers rumrejse med Hera mod Dimorphos og Didymos i 2026***.
”Udover det vanvittigt spændende og perspektivrige mål med ESA’s Hera-projekt og GomSpace-satellittens meget avancerede og betydningsfulde delopgave, så er det også første gang, at en danskproduceret satellit sendes helt ud i Deep Space for at bidrage til så avanceret en mission. For GomSpace ligger der derfor forretningsmæssigt samtidig en betydningsfuld, dyb anerkendelse i den tekniske tillid ESA viser med ønsket om præcis et GomSpace-udviklet bidrag,” glæder Carsten Drachmann sig og fortsætter:
”Årsagen er jo, at GomSpace på én gang har udviklet en teknisk så avanceret modulopbygget nanosatellit, og over årene også har kunnet dokumentere dens driftssikkerhed. På grund af sin beskedne størrelse er Juventas også så relativ billig, at man økonomisk tør sætte den ind i en så risikobetonet mission helt tæt på Dimorphos og Didymos, hvor der også roterer andre fragmenter med risiko for fatal beskadigelse. På den måde kan det øvrige og mere kostbare Hera-fartøj operere og iagttage fra lidt mere risikofri afstand.”
Hera fungerer bl.a. i den forbindelse som kommunikationsmellemstation mellem Juventas og fjernstyringscockpitet hos ESOC i Damstadt, Tyskland, hvor ESA har oprettet mission control center.
GomSpace-direktøren tilføjer: ”Det er langt fra sidste gang, der skal gennemføres deep space-missioner. GomSpace er nu rigtig godt positioneret til at levere teknologi til fremtidens missioner.”
Kontrakten om Juventas-satellit-udviklingen med European Space Agency (ESA) blev indgået i 2019 og har krævet 80 mandeår hos GomSpace at opfylde. Satellitten er navngivet ”Juventas” efter den romerske gud for evig ungdom. Børsnoterede GomSpace er etableret i 2007 og er i dag Danmarks største satellitproducent med 165 medarbejdere i hovedsædet i Aalborg og afdelingerne i Uppsala, Luxembourg, Toulouse og Washington DC. GomSpace forsyner kunder i flere end 60 lande.
Foto 1 og 2: CEO Carsten Drachmann (med vest) og projektleder Jan H. Persson med nanosatellitten Juventas i cleanroom bagved, der snart sendes mod asteroiden Dimorphos, der bevæger sig mellem Mars og Jupiter. Foto: GomSpace.
Foto 3 og 4: Cleanroom-nærbilleder af Juventas med en af de teknikere, der stadig arbejder med den sidste klargøring af satellitten før opsendelsen. I alt er brugt 80 mandeår på udviklingen.
Foto 5: Rendering af Juventas, som GomSpace-satellitten vil tage sig ud i Deep Space ved Dimorphos og Didymos i 2026.
.
For yderligere oplysning og kommentarer, kontakt:
Carsten Drachmann (CEO GomSpace A/S): Tel: 4063 4036
Email: cdra@GomSpace.com
About GomSpace Group AB
The company’s business operations are mainly conducted through the wholly-owned Danish subsidiary, GomSpace A/S, with operational office in Aalborg, Denmark. GomSpace is a space company with a mission to be engaged in the global market for space systems and services by introducing new products, i.e. components, platforms and systems based on innovation within professional nanosatellites. The company is listed on the Nasdaq First North Premier exchange under the ticker GOMX. FNCA Sweden AB is the Company’s Certified Adviser. For more information, please visit our website on www.GomSpace.com.