Mere end seks ud af ti sover med mobiltelefonen i soveværelset trods advarsler. Nyt Aalborg-firma har specialiseret sig i både design og udvikling af tilbehør til mobiltelefoner, tablets m.fl., der effektivt begrænser mobilstråling, uden at man som forbruger behøver at ændre brugsvaner.
STENSTRUP PR-pressemeddelelse for RadiCover

Enrico Kaarsberg og Kim Jensen har for deres virksomhed RadiCover afsøgt markedet og nyudviklet produkter som covers, mobilposer og headsets, der reducerer den mængde mobilstråling, som brugerne af f.eks. mobiltelefoner hver dag udsættes for.
Mange danskere – og særligt mange yngre kvinder – er bekymrede over strålingen fra de mobiltelefoner, som fylder stadig mere i vores og vores børns hverdag.
Det og meget mere viser en ny forbrugerundersøgelse foretaget af Jysk Analyse for den ambitiøse nordjyske virksomhed RadiCover. Undersøgelsen viser også, at trods bekymringen, så er det alligevel de færreste, der ved hvordan man kan beskytte sig, og selv gør noget aktivt for at reducere risikoen. Ligeledes ved kun 6 pct. af danskerne, at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bl.a. bør undlade at lade små børn bruge mobiltelefon, og at de voksne også bør minimere forbruget og hellere f.eks. tale i mobil gennem headset. Begge dele for at reducere mængden af såkaldt radiofrekvente elektromagnetiske felter – populært kaldet ”mobilstråling” – som sendere i vores hjems trådløse apparater udsætter os for døgnet rundt. Og særligt mobiltelefoner, hvis antenner vi holder helt tæt på både hjernen og kroppen ofte flere timer hver dag.
Aalborg-virksomheden RadiCover har netop specialiseret sig i udvikling, design og salg af kvalitetstilbehør til trådløse apparater, der f.eks. beskytter mod mobiltelefoners, tablets og babyalarmers ”mobilstråling”. Strålingen herfra er til dels herhjemme, men i højere grad i udlandet, under videnskabelig mistanke for at føre til negativ påvirkning af hjernen og kroppen, med helbredsproblemer til følge: Fra træthed, hovedpine – over nedsat sædkvalitet, stress, adfærds- og indlæringsproblemer – til i værste fald hjernetumorer og kræft.*
Hos Rådet for Helbredssikker Telekommunikation, der er en privat organisation herhjemme med forskere, læger, IT-specialister, psykologer m.f., der indsamler viden, udsender publikationer og oplyser om sundhedsrisici ved mobilstråling, er man også bekymret for myndighedernes passivitet og skriver bl.a. på deres hjemmeside at, ”Danmark svigter: Danske myndigheder har ikke taget præventive skridt i forhold til at forebygge helbredsgener og sygdomme forårsaget af mobilstråling”.**
”Den voksende globale mobilstråling-bekymring minder om årtiers folkelig bevidstgørelse om farerne ved rygning, asbest og solbadning. Ingen tog i mange år advarslerne alvorligt, trods mange rapporter der påviste stor sundhedsrisiko. I dag ved alle, at rygning og asbest er meget skadeligt, ligesom de fleste tager deres forholdsregler for at beskytte sig imod solen”, forklarer RadiCovers skaber og den ene af to indehavere, Enrico Kaarsberg. Firmaets anden partner, der for nylig gik med, hedder Kim Jensen – med en 20 års karriere som svagstrømsingeniør, og projektleder bag sig i den nordjyske mobilindustri hos bl.a. RTX, Motorola, LASAT, Digianswer. Samt erfaring fra udviklingen og lanceringen af nogle af de allerførste trådløse teknologier – herunder Bluetooth og trådløse Skype telefoner.
”Strålingsfaren opfattede vi i de første år som rent hysteri, men I de senere år er jeg som mange andre blevet mere og mere bekymret for, at vi har skabt et potentielt sundhedsmæssigt problem, som vi gør klogest i at forholde os til og så vidt muligt beskytte os mod,” siger Kim Jensen.***
RadiCover har siden etableringen oplevet stor interesse for anti-strålingsprodukterne hos både private kunder som virksomheder, der ønsker at beskytte sig selv og deres familier – eller deres medarbejdere.”
Stadig mere trådløse hjem
”Udviklingen af trådløse apparater er præget af mange interesser. F.eks. lægger mobiltelefonbranchens lobbyister stor energi i at få afvist myndighedernes lejlighedsvise initiativer til at igangsætte advarende oplysningskampagner uden entydige beviser. Det sker f.eks. ved at sponsorere undersøgelser og rapporter, der frikender mobilstråling,” refererer Enrico Kaarsberg, der har fulgt debatten tæt i flere lande, bl.a. USA:
Generelt har forskning i mobilstråling endnu kun 10-15 års brug på bagen. Ingen kan med sikkerhed konkludere, hvordan helbredet påvirkes hos os og særligt de børn, der fødes nu, over de næste 10-20 år, hvor tendensen med stadig mere mobilstråling kun forstærkes. ”Dilemmaet er, at venter vi så længe med at advare eller tage vores forholdsregler, kan det være for sent – med store helbredsmæssige konsekvenser for befolkningen til følge.” **** Specielt i forhold til børnene har det betydning, da forskning viser, at de er særligt sårbare og optager op til 60 pct. mere stråling end voksne.
Studerer man udviklingen i antallet af mobiltelefoner og trådløse apparater i de danske hjem, så er vi p.t. vidne til en nærmest eksplosiv udvikling i både antal enheder og den mængde stråling, som vi har været udsat for siden 1990erne. Men i de første år i relativt små mængder, dengang da de første mobiltelefoner dukkede op, som de da eneste trådløse sendere i vores hjem. I 2012 rådede hver husstand i gennemsnit over 10 trådløse apparater, et tal der ifølge brancheforeningen, BHEA,***** ventes at vokse til 25 i 2017 – og over 50 apparater i 2022. Dertil udsættes mennesker nu langt tidligere i deres liv for mobilstråling end for 10 år siden. Faktisk oplever selv fostre stråling, når moderen bruger mobiltelefon og tablets tæt på maven. Forskning har også påvist, at dette senere kan medføre til adfærdsproblemer hos børnene.******
Kun hver 10. gør noget
Af Jysk Analyses undersøgelse, som er foretaget efter rundspørge til 513 repræsentative danskere over 18 år, fremgår også, at skønt mere end fire ud af fem (81 pct). faktisk kender noget til en mulig risiko, og at 24 pct. er reelt bekymret i forskellig grad, så er det kun hver 10., der i dag gør noget reelt for at beskytte sig. Ligesom så få som seks procent kender til Sundhedsstyrelsens anbefaling.*******
Selv om styrelsen indledningsvis noterer, at ”videnskabelige undersøgelser ikke entydigt har kunnet dokumentere helbredsmæssige konsekvenser”, så skriver man bl. også i artiklen fra 26. maj:
”Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor generelt, at borgere – både børn, unge og voksne – begrænser deres brug af mobiltelefoni.” Ligesom styrelsen herefter oplister en hel række konkrete råd, der kan være med til at begrænse eventuel påvirkning fra mobiltelefon.
Undersøgelse viser samtidigt, at halvdelen af os (50 pct.) har mobiltelefon liggende umiddelbart på natbordene, når vi sover – eller ligefrem lige ved siden af eller direkte under vores hovedpuder- altså mobilstråling døgnet rundt lige ved hjernen. Faktisk har hele 61 pct. af os vores mobil liggende i soveværelset, når vi sover. Kun seks pct af os tør lade hjemmets wifi-router være placeret her! Netop nattesøvnen er særligt følsom overfor mobilstråling, da kroppen bruger natten på at restituere sig og reparere på skader i celler. Men mange bruger mobilen som vækkeur, og tænker ikke over, at strålingen påvirker både hoved og krop, også når vi ikke taler i telefon, og dermed forstyrrer restitutionen af kroppen og hjernen.
Bekymrende operation
Virksomheden RadiCover i Aalborg er relativt nyetableret af 39-årige Enrico Kaarsberg, der har en baggrund i helt andre brancher indenfor marketing i bl.a. produktionsvirksomheder og i banksektoren. Han besluttede for et par år siden at undersøge behovet og etablerede Radicover som en vidensbaseret forretning, efter at han var blevet bekymret over en mistænkelig vækst på sit eget lår, lige der hvor hans mobiltelefon altid ligger på stand by i hans forlomme. Den mistænkelig vækst på 7 gange 18 cm er netop blevet bortopereret på Aalborg Sygehus uden at lægerne har været i stand til at forklare den. De har i stedet krævet Enrico til kontrol fire gange om året de næste fem år:
”Undervejs blev jeg ærlig talt temmelig overrasket over, hvor meget videnskabeligt arbejde, der faktisk er gjort, primært i udlandet, som antyder gode grunde til at være bekymret over mobilstråling. Bl.a. i Sverige fylder bekymringen for mobilstråling faktisk meget i den offentlige diskussion”, fortæller Enrico.
Han konstaterede hurtigt herhjemme blandt specielt sine kvindelige bekendte i den fødedygtige alder, at bekymringen også kom op til overfladen, hvis han nævnte de udenlandske undersøgelser. På den baggrund afsøgte og afsøger han nu markedet for at finde de bedste kvalitetsprodukter, der gør en dokumenteret målbar forskel, ligesom han får udviklet sine egne Radicover-produkter tilpasset det danske marked bl.a. lækre lædercovers til f.eks. Iphones med skjulte anti-strålingsmembraner, der afbøjer strålerne. Gennemsigtige folier, der kan klistres bag på mobilerne og stofposer med samme effekt, som telefonerne kan gemmes i, hvis man ikke kan undvære dem i soveværelset, eller bærer dem tæt på kroppen.
Ingen vaneændring
På samme måde er hans forretningsidé og virksomhed, RadiCover, bl.a. med støtte fra det såkaldte VIP program under Væksthus Nordjylland og Business Aalborg også med specialisthjælp ved at få udviklet og designet sine helt egne produkter der matcher danske behov. Et arbejde som Kim Jensen på det seneste også er blevet involveret i.
”I udvælgelsen af produkter, har det været vigtigt for os, at udvikle nogle, der ikke skulle kræve store ændringer af vores vaner i forhold til den normale brug af vores trådløse apparater. Samt, f.eks., for mobiltelefonernes vedkommende, at de markant reducerer strålingen med minimum 70 pct. – men helst over 90 pct.,” forklarer han.
”Som sagt – måske viser de fleste sig i fremtiden heldige og nøjes med dagligdags småskavanker som hovedpine. Men nogle kan måske også ende med at få kræft eller hjernetumorer, hvis vi fortsætter vores nuværende ubeskyttede brug af mobilen de næste 30 år. Hvem ved? I USA kører de første retssager snart på området. Hvis nu bare den træthed og hovedpine, som jeg selv, min hustru og mange andre ofte føler efter at have talt i mobiltelefon kan reduceres betragteligt, så er det vel alene af den grund værd at overveje at udskifte det normale mobilbeskyttelsescover med et cover, som også beskytter brugerne mod mobilstråler. Det kan sagtens lade sig gøre både smart og uden den store merudgift”, pointerer Enrico Kaarsberg.
Foto 1: Enrico Kaarsberg og Kim Jensen har for deres virksomhed RadiCover afsøgt markedet og nyudviklet produkter som covers, mobilposer og headsets, der reducerer den mængde mobilstråling, som brugerne af f.eks. mobiltelefoner hver dag udsættes for.
Fodnoter til tekst:
* I 2013 offentliggjorde Statens Serum Instituttet en analyse der viste, at der i Danmark har været en stigning i antal tilfælde af hjernekræft på – for kvinder 46,1% og for mænd 41,2%, i perioden 2003 – 2012. (Kilde: Download rapporten fra Statens Serum Institut her (se tabellen på side 8 http://www.ssi.dk/Aktuelt/Nyheder/2013/~/media/Indhold/DK%20-%20dansk/Sundhedsdata%20og%20it/NSF/Registre/Cancerregisteret/Cancerregisteret%202012.ashx ) For nyligt er det meget omtalte ”karseforsøg” der gik verden rundt i 2013 – foretaget af skoleelever på Hjallerup Skole – blevet gentaget af førende svenske forskere på Karolinska Instituttet – med ekspert i mobilstråling lektor Olle Johansson i spidsen. Det anerkendte svenske forsøg viser samme skræmmende resultat – nemlig at karsen gror dårligere, dør eller muterer, når den udsættes for mobilstråling fra et trådløst modem. (Se http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article4924603.ece).
** Link:http://www.helbredssikker-telekommunikation.dk/danmark-svigter
***Advarende læserbrev i JP fra diverse læger m. fl.: http://m.jyllands-posten.dk/opinion/breve/ECE6953100/hoej-straling-oeger-cancerrisiko/
**** Der hvor juraen i højere grad beskytter forbrugerne ses til gengæld også større bevægelse. I juli 2014 sendte det store australske teleselskab, Telstra, en advarende SMS mod mobilstråling til sine kunder – sandsynligvis for i fremtiden at kunne imødegå sagsanlæg. Se: http://www.thechronicle.com.au/news/telstra-warning-customers-avoid-potential-cancer-r/2309084/
***** (http://www.forbrugerelektronik.dk/nyheder/nyheder/article/femdobling-af-traadloese-enheder-i-hjemmet-om-faa-aar/)
****** UCLA School of Public Health, University of California – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18467962
*******Sundhedsstyrelsens anbefaling, læs.: http://sundhedsstyrelsen.dk/da/sundhed/straalebeskyttelse/mobilstraaling-og-traadloese-netvaerk/mobilkommunikation-og-antenner/mobiltelefoni
For yderligere oplysning: Kontakt RadiCover’s indehaver og stifter Enrico Kaarsberg på tlf.: 22 55 12 80 eller email: eka@radicover.com Og læs mere på www.radicover.com