Den nordjyske teknologivirksomhed indgår aftale med amerikanske Penguin Computing om at levere energibesparende vandkøling til hundredevis af serverracks til den amerikanske regering – samtidig melder virksomheden nu også om overskud i 3. kvartal og rekordomsætning

André Sloth Eriksen, adm. direktør og grundlægger af Asetek a/s. kan glæde sig over, at virksomhedens hidtil største ordre netop er indgået med Penguin Computing

STENSTRUP PR-pressemeddelelse for Asetek A/S

Anstrengelserne for at få det ekspanderende verdensmarked for etablering af datacentre til at forstå, at vandkøling klimamæssigt er sagen, ser for alvor ud til at bære frugt i disse måneder for den nordjyske teknologiproducent med det globale udsyn, Asetek A/S. Virksomheden med efterhånden 75 medarbejdere i fem lande har i flere år arbejdet strategisk og investeret massivt i udvikling for at gøre sig til markedsledende på det nye marked. Det skal ses som sideordnet forretningsområde til Aseteks i forvejen succesrige patenterede vandkølesystem til processorer til bl.a. spilcomputere, der nu er et mere etableret marked, der samtidig stadig udvides.

Helt aktuelt har Asetek meddelt Oslo Børs, hvor virksomheden er noteret, at man netop har indgået sin hidtil største kontrakt til en værdi af foreløbig ca. 30 mio. kr. (4,5 mio. US dollars) over tre år med amerikanske Penguin Computing, der arbejder med Open Compute indenfor High Performance Computing (HPC) – altså supercomputere i den åbne serverstandard udviklet af Facebook. Den nye amerikanske samarbejdspartner med hovedsæde i Freemont, Californien vil helt konkret indarbejde Aseteks vandkølede serverracks i sin Tundra™ Extreme Scale HPC-datacenterløsning i forbindelse med etableringen af flere datacentre for den amerikanske regerings NNSA (National Nuclear Security Administration). Aseteks kontrakt med Penguin ligger dermed i naturlig forlængelse af tilsvarende kontrakter, der tidligere er indgået i år med bl.a. Fujitsu og Cray der også har fået øjne op for perspektiverne – herunder de energi og miljømæssige. Den nye ordre udmærker sig dog som den foreløbig største.

Slutkunderne til de første Asetek-optimerede Penguin-datacentre er også uhyre spændende nemlig NNSA’s tri-laboratory Commodity Technology Systems programs (CTS-1) der består af Los Alamos National Laboratories, Sandia National Laboratories og Lawrence Livermore National Laboratories. Den samlede installationen bliver en af verdens største Open Compute-baserede supercomputere.

Tilfreds kunde

Hos Penguin, der opererer i over 40 lande, er man overordenligt tilfreds med det nye samarbejde med Asetek og den unikke samlede vandkølede data-centerløsning, man nu tilbyder:
“Densiteten, altså regnekraft pr. server og pr. rack, er sammen med strømforbrug og køleeffektivitet samt tilknyttet ydeevne kritiske elementer i de løsninger, vi leverer til HPC-kunder. Asetek har hjulpet os med at udvikle en løsning, der opfylder fremtidens krav” siger Dan Dowling, Vice President of Engineering Services, Penguin Computing i en børsmeddelelse.
Asetek-stifter og direktør André Eriksen er naturligvis meget tilfreds med den konkrete kontrakt, perspektiverne og den positive økonomiske udvikling for Aalborg-virksomheden, som har været forudsigelig i lang tid, men i år tager fart.

”Med omsætningsrekord i Q2 og nu også i Q3, hvor Asetek samtidig leverer sit første kvartalsoverskud, bliver 2015 et særdeles succesfuldt år, der ligner en fordobling af årsomsætningen fra 2014 på den gang 120 mio. kr. til nu sandsynligvis omkring 250 mio. kr. i 2015,” oplyser en tilfreds direktør og Asetek-stifter André Sloth Eriksen. Han dedikerer i overvejende grad succesen til sine efterhånden 75 fastansatte medarbejderes ihærdige og kvalificerede udviklings-arbejde fra Aalborg (ca. 40 ansatte) samt de øvrige afdelinger i Californien, Texas, Tyskland, Kina og på Taiwan. Asetek fuldtidsbeskæftiger desuden ca. 200 ansatte på to fabrikker i Xiamen i Kina med fremstillingen af sine højteknologiske produkter.

Betydelige slutkunder

Bl.a. universitetet i Tromsø har allerede fået installeret snesevis af Asetek-racks i sit nye avancerede datacenter, hvor man nu takket være Asetek’s produkter udover at spare signifikant på strømregningen også opvarmer universitet med restvarmen fra serverne. Asetek har derudover allerede opnået andre prominente slutkunder på det nye forretningsområde: Vandkøling af Datacentre. Bl.a. US Dept. of Defense hos Redstone Arsenal i Alabama, det amerikanske nukleare forskningscenter: Sandia National Labs, (som via det nye partnerskab med Penguin om CTS-1 nu har købt igen) samt Mississipi State University, Kyoto University i Japan

Asetek A/S har de seneste år hentet ca. NOK 200 mio. kr. i aktiekapital hos primært store norske institutionelle investorer som DNB (Den Norske Bank) og KLP (Kommunal Landspensjonskassen) via børsen i Oslo. Vækstfonden, ejet af den danske stat, er imidlertid Asetek’s største enkeltaktionær. Midlerne er fortrinsvist gået til færdigudvikling af Aseteks datacenter-ide, der blev lanceret i 2012. Kursen på Asetek-aktier er (trods det generelt vigende norske marked) da også steget med mere end 30 pct. den seneste måned oven på stadig flere konkrete ordrer og mange positive meldinger, herunder om vundne patentretssager i USA.

Processorer og datacentre

De unikke produkter, som Asetek producerer og har fået patenteret i USA, EU og Kina, falder som nævnt i to kategorier indenfor vandkøling af computere. Dels vandkøling af processorer til PC’er og dels – som det nyeste – vandkøleløsninger der kan reducere det samlede energiforbruget i tilknytning til datacentre med 50 procent i forhold til traditionel luftkøling. Og vel at være med en tilbagebetalingstid på den faktisk begrænsede ekstra investering på under ét år via sparede energiomkostninger. Aseteks datacenter-systemerne, benævnt ”RackCDU” (cooling distribution unit), monteres på racks, som hver kan indeholder snesevis af servere og i tusindevis af processorer.

I takt med, en stigende mængde data sendes op i ”skyen” i de nye omfangsrige datacenterløsninger, som skyder op i store virksomheder og institutioner, vokser det globale energiforbrug også hurtigt. Computerkøling menes at stå for mere end to pct. af verdens energiforbrug. Og i et gennemsnitligt datacenter, bruges der faktisk normalt lige så meget strøm til køling, som til at holde serverne tændt og i drift.

Aalborg-virksomhedens økonomidirektør, Peter Dam Madsen, fremhæver specifikt den netop indgåede aftale med Penguin og før da Fujitsu om samarbejde, som strategiske milepæle, der er nået for Asetek. De første fakturaer er allerede udskrevet, som han siger.

Dam Madsen fremhæver samtidig perspektiverne i det forlig, der for nylig er indgået med den amerikanske konkurrent CoolIt Systems Inc. Udover at skulle betale ca. to mio. dollars for at have krænket Aseteks patentrettigheder er forliget samtidig er en afgørelse, der markerer og synliggør Aseteks entydige førerskab worldwide på det særlige nicheområde, som Asetek beskæftiger sig med.

Mens det jævnt stigende og lukrative Asetek-salg af vandkølede processorer til indarbejdning i desktop PC’er, der for alvor afstedkommer indtægter nu og fremover, er det forventede endnu større forretningsområde i fremtiden vedr. datacentrene til gengæld kun lige begyndt at udvikle sig. 207.000 PC’er blev alene i det netop afsluttede 3. kvartal solgt til spilleglade forbruge med Aseteks vandkøling indarbejdet.

For yderligere oplysning og kommentarer, kontakt: André S. Eriksen, adm. dir. Asetek tlf. 2125 7076, email: ceo@astek.com eller læs mere på www.asetek.com – herunder i pressroom på: http://www.asetek.com/press-room/danish-news-articles/ Omtalte kvartalsrapport for Q3 er netop offentliggjort og kan findes her: http://www.asetek.com/media/2058/asetek-q3-2015-presentation.pdf