Skolelæreren Rune Holm har hele 800 af sine egne flasker kvalitetswhisky at begynde på, når han fredag den 25. oktober (gen-)åbner den gamle ”Kahytten” i Vejgaard i lysere farver – og nu for whiskynørder. I WhiskyBaren vil du kunne få skænket sjældne kvalitetswhisky’er i ekstra store mål til priser fra 40 til 4.000 kr. pr. velvoksent glas.

Stenstrup PR-pressemeddelelse for WhiskyBaren Kahytten

Aalborgs og Nordjyllands første beværtning med speciale i whisky åbner fredag den 25. oktober på Hadsundvej 11A, der hvor værtshuset ”Kahytten” indtil nu og i mange år har haft til huse. ”WhiskyBaren Kahytten” kommer den nye specialbar til at hedde i respekt for stedets hidtidige historie. Forpagtningskontrakten er underskrevet og de nødvendige tilladelser ved at være på plads. Den kommende indehaver, Rune Holm, har i disse dage og uger travlt med at forberede overtagelsen. Kahytten i sin nuværende form lukker ned med udgangen af september*.

Den 48-årige whiskysamler Rune Holm har netop lagt mange år som underviser og ungdomsvejleder, senest på TECH COLLEGE, bag sig. Nu skal drømmen forfølges om egen whiskybar med Runes enorme egen samling i centrum. Fra fredag den 25. oktober er det Rune, der overtager forpagtningen af Kahytten på Hadsundvej og vil indtage pladsen bag baren med sine sjældne flasker.

Blandt meget andet skal Rune udover omindretning, nymaling og nydekorering have helt styr på sortimentet i det lille lokale – med den dominerende hjørnebar og tilhørende seks høje barstole samt 24 siddepladser ved bordene på gulvet. Erfaring med at drive bar har den 48-årige TECH COLLEGE-underviser og oprindeligt folkeskolelæreruddannede københavner ikke – skønt han dog påpeger at have besøgt og studeret en del gennem årene. Til gengæld har Rune stor vilje og dyb indsigt i sine varer tillige med en fabelagtig egen samling på over 800 flasker whisky at begynde sin nye forretning på. Bl.a. over 300! forskellige typer Johnny Walker, som han gerne vil lære nordjyderne at sætte endnu mere kvalitativ pris på. F.eks. Johnny Walkers mindre kendte Gold Label (den originale), den nyere Double Black, der er kendt som en røget blend, og den sjældne og kostbare Excelsior, som der kun er fremstillet ca. 10.000 flasker af, har en alder på ca. 50 år og en butikspris på omkring 8000 kr.

”Jeg begyndte selv min samling på netop Johnny Walker, da det gik op for mig, at folkene bag fremstillede langt, langt flere og mere interessante variationer end bare de almindeligt kendte Red og Black Label,” forklarer den tårnhøje og brede mand, som man sagtens kan se fylde værtsrammen ud. Skønt også glad for sine hidtidige jobs som underviser og ungdomsvejleder har Rune de seneste opbygget den drøm, der nu realiseres, om at blive ”herre under eget tag” med whiskypassionen i centrum. Trods udsigten til 50 ugentlige arbejdstimer plus det løse. Han flyttede til Aalborg fra København for et års tid siden efter et tre år langt langdistanceforhold, da det var afgjort, hvor han og kæresten i fremtiden burde have fælles bopæl. Glad for sin nye hjemby er Rune overbevist om at byens størrelse og udvikling gør Whiskybarens åbning logisk.

Mindst 100 flasker whisky – og lidt af det øvrige
I alt fortæller Rune de seneste 10 år at have samlet og opkøbt over 800 forskellige flasker til butikspriser fra bare 10 kr. og helt op til 75.000 kr. og selvfølgelig ikke alene Johnny Walker, men også f.eks. Ardbeg, Macallan og Yamazaki m.m. fl. Flasker, Rune nu har samlet på fjernlager. Det hele begyndte udelukkende som en hobby, men flaskerne er med årene også erhvervet som investeringsobjekter fremfor traditionel pensionsopsparing – bl.a. på rejser og på nettet, hvor han i årevis har været engageret deltager i diverse whiskynørdfora. Han har med årene både købt og solgt en del, oftest med fortjeneste.

”Efter at have kigget på en hel masse ledige adresser i Aalborg er jeg overbevist om, at baren her har den helt rigtige begrænsede størrelse og dimensionering. Her er alle muligheder for at skabe den rette, intime stemning, når der er blevet nymalet i lysere farver og dekoreret med bl.a. de flotte whiskytøndelåg og andre relaterede effekter, som jeg gennem årene også har samlet – og på sigt en stor reol med mine spændende flasker. Det kræver dog lige en forsikringsmæssig afklaring først, ” forklarer Rune. I baggrunden, forstår vi, vil man fornemme alt fra Frank Sinatra til Dire Straits krydret med både skotske og irske toner – men ikke højere end, at der altid bliver ørenlyd til en god whiskysnak.

Det bliver gode og indimellem sjældne dråber, der skænkes i velvoksne mål i det nye WhiskyBaren. Foto: Svenn Hjartarson

I Whiskybaren planlægger Rune efter, at der altid skal være minimum 100 forskellige flasker whisky at vælge mellem. Plus selvfølgelig diverse kvalitetsflaskeøl at skylle efter med – samt et begrænset sortiment af andre typer spiritus – tre gin, tre rom, en vodka, en cognac osv. samt lidt vin og sodavand: ”For dem, der (endnu) slet ikke kan lide whisky, men gerne vil følges med deres venner,” som Rune siger.

”Og så har jeg fundet et par whiskyinteresserede bartendere, der meget gerne vil tage nogle af vagterne og stå klar med en god whiskyfortælling og et -råd, om de mange forskellige typer blends og single malts”.

Kundegrundlaget er derude
Whiskybaren Kahytten får – indtil videre – åbningstid efter almindelig arbejdstid fra kl. 15 fra onsdag til lørdag. Hverdagene til kl. 23 og fredag-lørdag helt til kl 02.00. Slut altså med at være formiddagsværtshus med Grønne Tuborg til 10 kr. allerede fra kl.11.00. Men derfor håber Rune alligevel, at mange af de nuværende stamgæster også vil nyde at komme i den nye anderledes fokuserede bar.

Om det primære kundegrundlag, siger Rune: ”Først og fremmest fornemmer jeg fra de internetfora, jeg deltager i, at der blandt mange både yngre og midaldrende findes et uopfyldt behov i Aalborg for at kunne mødes et sted med kvalitetswhisky i centrum. Forhåndsinteressen blandt kendere er i hvert fald stor,” siger Rune. Han fremhæver også den lille gårdhave bagved, der følger med, som han planlægger i fremtiden delvist at kunne overdække og bruge. Bl.a. skal Whiskybaren Kahyttens gæster fremover kunne sidde hyggeligt og i læ derude, hvis de vil ryge.

Whisky for alle – og i større mål
Rune understreger, at Whiskybaren bliver for alle – og med spændende oplevelser for enhver pengepung.

”Udover selvfølgelig at skænke enkelt glas, vil jeg servere kvalitetssæt med forskellige kendte og mindre kendte perler – to glas a 3 cl. og en god øl for 125. kr., en pris hvor de fleste kan være med. 3 cl er måske lidt usædvanligt, men det giver i min optik en bedre mulighed for virkelig at smage whiskyen i stedet for de sædvanlige 2 cl. Men der vil også være flasker som Brora 24yo Rare Malts 1977 og Port Ellen 24yo 2nd Release – og endelig Hibiki 30yo, hvor glasprisen vil snige sig helt op over 4.000 kr. Det vil nok ikke være hver dag, der skænkes fra de flasker, men så kan gæsterne i hvert fald opleve flaskerne og få en snak med mig om historierne bag. Kunderne skal først og fremmes ha’ en oplevelse og en masse spændende at vælge mellem. Det meste vil være langt billigere,” understreger Rune.

Og så planlægger Rune at holde særlige tasting-arrangementer. Både åbne og lukkede aftner for grupper, hvor der bliver særligt fokus på bestemte whiskytyper og -producenter evt. med lidt godt fra gode leverandører at spise – som man også kender det fra vinbranchen. Der vil dog være flest smagninger uden mad, hvor det alene handler om de gyldne mere eller mindre røgede dråber.

”Det tror jeg, at der vil være stor interesse for,” siger Rune. Runes egen øjeblikkelige favorit hverdagswhisky er i øvrigt Dalwhinnie 15yo, som han vil skænke for 50 kr. pr. glas a 3 cl. Blandt de mere kostbare nyder han særligt for tiden Johnnie Walkers Blue Label Ghost and Rare – Brora Limit. Edit. Den skal Whiskybarens fremtidige gæster op med 320 kr. for at få skænket et glas på 3 cl. af.

For yderligere oplysning, kontakt Whiskybaren Kahyttens nye vært Rune Holm, tlf.: 50 58 16 53 eller email: rune@whiskybaren.dk. Eller læs mere og følg whiskybaren.dk på facebook: https://www.facebook.com/whiskybaren.dk/

*Rune Holm overtager forpagtningen af Kahytten fra Violetta og Martin, der desværre må stoppe bl.a. pga af Martins ødelagt knæ. De kan evt. træffes på tlf. 6074 9079.