Utilstrækkelig anhugning af tunge byrder på kranernes kroge er ofte skyld i ulykker i bl.a. byggebranchen. Det sikkerhedsproblem ønsker BMS mere fokus på og har dertil udviklet et certificerende e-learningskursus, der klæder kundernes anhuggere på til at fastgøre byrderne forsvarligt, før de løftes.

STENSTRUP PR-pressemeddelelse for BMS A/S

Landets største kranfirma BMS, der leverer kran-, lift- og bakseløsninger til forskellige brancher, tilbyder nu sine kunder og andre et online-kursus om korrekt og sikker anhugning ved løfteopgaver. Selv om det er kranfirmaer som BMS, der som underleverandør for f.eks. entreprenørerne løfter byrderne på byggepladserne, er det oftest kundens egne folk, der står for den såkaldte anhugning – altså påtager sig den vigtige opgave med at fastgøre byrden til kranen.

Initiativet er taget, efter at BMS over de to seneste år har regi¬streret godt 80 hændelser, der hænger sammen med utilstrækkelig anhugning, hvor byrder kommer i svingninger med fare for at ramme personer eller måske bliver tabt. Det er alt for mange hændelser, mener man hos BMS. Kranfirmaets nyudviklede online-kursus henvender sig derfor til virksomheder med ansatte, der udfører anhugningsarbejde. Kurset er fleksibelt og let at gå til for brugeren, der blot skal have pc- og internetadgang og derefter kan lære i eget tempo.

BMS arbejdsmiljøchef Kim Knudsen fortæller, at man de seneste to år har noteret sig mindst 80 uheld på bl.a. byggepladser som havde forbindelse med utilstrækkelig anhugning.

BMS arbejdsmiljøchef Kim Knudsen fortæller, at man de seneste to år har noteret sig mindst 80 uheld på bl.a. byggepladser som havde forbindelse med utilstrækkelig anhugning.

 

”Som anhugger skal man have kendskab til, hvilken anhugningsmetode der er bedst til den enkelte løfteopgave, ligesom det er vigtigt at vide, hvordan man bruger de mangeartede typer løftegrej korrekt. Lige nu er der ikke et uddannelseskrav til arbejdet, og det tror vi er med til at øge risikoen for ulykker. Derfor håber vi, som en førende aktør i branchen, at vi ved at dele vores viden på området, kan bidrage til et øget sikkerhedsniveau,” forklarer Kim Knudsen, der er arbejdsmiljøchef i BMS.
Flere samarbejdspartnere tilslutter sig uddannelsen

I BMS har man ofte oplevet at både egne og kunders medarbejdere er kommet til skade i forbindelse med utilstrækkelig anhugning.

At folkene kommer til skade vil man selvfølgelig også undgå i en af landets store stålkonstruktions-virksomheder, B&E Stål i Svenstrup. Her har de altid været meget bevidste om de risici, der er i forbindelse med anhugningsopgaver og har instrueret derefter. Men det har været tæt på at gå galt, erkender Ib Houtved Jensen, der er direktør i virksomheden, og har været blandt de første købere til BMS’ nye online-kursus i anhugning.

”Vi har været involveret i nogle hændelser, hvor det har været tæt på at gå galt. Derfor har vi besluttet, at vores ansatte skal gennemgå BMS’ online anhugningskursus. Det er et godt tiltag, som er grundigt udarbejdet og samtidig opbygget på en struktureret og letforståelig måde,” vurderer Ib Houtved Jensen.

Udover B & E stål har bl.a. A. Enggaard, Multimontage, PH Montage, HC Pumps & Trucks valgt at investere i uddannelsen til deres medarbejdere.

Snart på flere sprog

BMS’ anhugningskursus er baseret på lovgivningen, leverandørernes og kundernes anvisninger og de mange erfaringer, som BMS har gjort sig gennem årene. Kurset afsluttes med en test som skal bestås, før kursisten kan modtage sit certifikat og et dokumenterende mærke til påsætning på sikkerhedshjelm. Uddannelsen dækker ikke et 5-dages AMU-kursus eller tilsvarende men kan f.eks. bruges som den fleksible løsning til kontinuerligt at træne ens medarbejdere i anhugning.

Udover et certifikat modtager kursisten, der består den afsluttende kursustest dette klistermærke, der klistres på sikkerhedshjælmen, så alle på byggepladsen kan se, at denne medarbejder har kompetence til at løse anhugningsopgaver.

Udover et certifikat modtager kursisten, der består den afsluttende kursustest dette klistermærke, der klistres på sikkerhedshjælmen, så alle på byggepladsen kan se, at denne medarbejder har kompetence til at løse anhugningsopgaver.

”Vi håber, at vores kursus kan bidrage til at forbedre sikkerhedsniveauet i Danmark indenfor anhugning, men vi oplever lignende udfordringer i andre brancher og i andre lande, hvor vi også opererer. Derfor er vi i øjeblikket ved at videreudvikle vores platform, så den fremover henvender sig til flere brancher og på forskellige sprog. Den bliver vi klar med i løbet af 2016,” fortæller Kim Knudsen fra BMS.

For yderligere oplysning, kontakt BMS A/S arbejdsmiljøhef, Kim Knudsen. Tlf.: 2515 2781 eller email: kkn@bms.dk . Eller læs mere på www.bms.dk