Med Galerie Wolfsen som drivkraft er NORTH i Aalborg gået i partnerskab med Musikkens Hus om 3. udgave, der samler 22 kvalitetsgallerier – nu fra både ind- og udland. NORTH skaber i år kunstnerisk spændingsfelt i P-kælderens rå rammer. Arrangørerne håber at slå sidste års publikumsrekord

Stenstrup PR-PRESSEMEDDELELSE FRA GALERIE WOLFSEN

”Det bliver sgu da drive in-kunstmesse i år,” udbryder en fornøjet galleriejer Kent Wolfsen og viser rundt på P-dækket, Han er hovedmanden bag de seneste par års succesfulde kulturnyskabelse i Aalborg, gallerikunstmessen NORTH, der i 2017 trak mere end 10.000 besøgende. I år er målet 12.000, der ligesom de to første år vil få gratis adgang. De mange interesserede sidste år kvitterede så til gengæld ved at købe kunst for mere end 10 mio. kr. fra de mange anerkendte gallerier. Disse rekorder forventes slået, når messen igen springer i flor fredag til søndag den 28.-30. september.

NORTH blev de to første succesår afviklet på et af byens historiske industrivartegn, Spritten, på Aalborgs havnefront. Men de tidstypiske lagerlokaler dér er nu under nedrivning for at gøre plads til bl.a. boliger.

”Af den udfordring opstod ideen om i stedet at skabe et nyt spændingsfelt omkring kontrasten mellem udstillernes forfinede nutidskunst og den rå, rent funktionelle, moderne P-kælder. Skævt og forkert og dermed den helt rigtige øjenåbner,” som Wolfsen siger. ”Og vel at mærke i tilknytning til Musikkens Hus, byens måske mest eksponerede, nye kulturelle vartegn. Her var de heldigvis straks med på tanken,” fortsætter Kent Wolfsen, der til dagligt leder Aalborgs landskendte Galerie Wolfsen. Udover P-dækket bidrager Musikkens Hus bl.a. til messen med ”noget spændende for ørerne fra eget repertoire” og en popup-aflægger af sin roste restaurant ”Musikkens Spisehus”. Samt ikke mindst teknisk assistance til etablering og afvikling.

Nyt partnerskab med fordele

Messens ankermand galleriejer Kent Wolfsen er klar til at lade over 1.000 stykker kunst fra 22 gallerier rykke ind på NORTH’s nye adresse i Musikkens Hus’ P-kælder. Foto Svenn Hjartarson / Galerie Wolfsen

Det er selvfølgelig ikke uden udfordringer at etablere en så stor og seriøs kunstudstilling på denne årstid på et parkeringsdæk, der er placeret under vandhøjde kun få meter fra Limfjorden.

”Bortset fra arbejde med lys, lyd og lofthøjde m.m. har det været en særlig udfordring at drive tilstrækkeligt fugt ud, som adskillige ingeniører har været inde over,” forklarer Wolfsen. Under messen er der varme på.

Stor og altså også meget billedkunst er der nu gjort klar til at nyde på nederste parkeringsdæk. Over tusind stykker – faktisk primært contemporary art bl.a. af store danske kunstnere som Poul Anker Bech, Mikael Kvium, Asger Jorn, Per Kirkeby, Kurt Trampedach, Kirsa Andreasen, Frans Smith og Ole Ahlberg m.m.m + hvad de nye udenlandske gallerier kommer af spændende med fra andre europæiske storbyer. Og med nem adgang til parkering på det fortsat åbne P-dæk lige over, for de gæster der vælger bilen.

Aalborg bakker op
Aalborgs borgmester er stolt over de mange tusinde mennesker, som NORTH tiltrækker:
”NORTH har fra begyndelsen været en kæmpe succes og er en naturlig brik i Aalborgs markante kulturelle udvikling. En udvikling med kulturelle vartegn som Musikkens Hus, Utzon Center og Nordkraft, og nu har både nationale og internationale gallerier også fået øje på Aalborg. Partnerskabet med Musikkens Hus er også en god eksponent for det stærke nordjyske samarbejde, hvor man bruger hinanden på en meningsfuld måde. North giver flere mulighed for at lære kunstens verden at kende,” fremhæver Thomas Kastrup Larsen.

”Vi er meget glade for at være med til at understøtte så spændende et kulturprojekt som NORTH. Det ligger flot i forlængelse af vores arbejde i og omkring de smukke rammer og vores kulturelle fokus. NORTH og Musikkens Hus sammen kan forhåbentligt spille hinanden endnu bedre,” tilføjer Lasse Henningsen, adm. direktør for Musikkens Hus.

Gratis adgang – fair del
Kent Wolfsen er samtidig glad for, at de øvrige udstillere blandt gallerierne – sammen med velvillige sponsorer – har kunnet se pointen i endnu en gang at gøre entreen gratis. Han understreger, at NORTH også skal ses som en gave til nordjyderne og Aalborgs markante kulturelle udvikling de seneste 20 år:

”Naturligvis er sådan en messe på ingen måde gratis at planlægge, styre og afvikle. På den anden side tager vi private gallerier jo normalt ikke penge for, at folk kommer og kigger i vores gallerier. Tusindvis af gæster, som gallerierne måske ellers ikke har været i kontakt med, kommer gratis ind, får en på opleveren og bliver måske nye kunder. Det er en fair deal, som publikum i stort tal har taget godt imod på NORTH de første år”.

International ambition
De fleste af de øvrige gallerier, der deltager, kommer fra det øvrige Jylland. Men denne gang suppleret med fem anerkendte gallerier fra Paris, Barcelona, Amsterdam, Hamburg og Oslo. De har sagtens kunne se ideen i at deltage i og videreudvikle NORTH med gallerikunstmessens store publikumspotentiale i det kulturelle kraftcenter, som Aalborg også er ved at udvikle sig til.

Kent Wolfsen forklarer desuden om det øgede internationale fokus på NORTH:

”Selvfølgelig repræsenterer mange af vores anerkendte jyske gallerier her på messen allerede udenlandske kunstnere af høj kvalitet, ligesom vi hos Galerie Wolfsen selv gør. Men NORTH vil som kulturbærer også gerne vise, hvad man andre steder i Europa prioriterer for at åbne nordjydernes øjne yderligere op. I år er vi begyndt med at invitere fem internationale gallerier. Fungerer det, skulle vi gerne have dobbelt så mange med næste år,” siger Kent Wolfsen. Han understreger og peger samtidig ovenpå, at selv om NORTH allerede i år vil fylde godt op her på nederste P-dæk ved Musikkens Hus, så er der stadig plads til dynamisk udvikling i de samme rammer.

Brug for North i Horsens

Også fra gallerierne i det øvrige land er der opbakning. En af udstillerne gennem flere år, Galleri Franz Pedersen i Horsens, erklærer, at der er brug for NORTH:

”At kunne præsentere og sælge kunst af høj kvalitet kræver nogle attraktive markeder, der giver kunstinteresserede en inspirerende oplevelse og et vigtigt sammenligningsgrundlag. Her har mine kolleger og jeg oplevet NORTH som et væsentligt projekt med en stærk vision, der åbner muligheder for formidling til nye og relevante kundegrupper. Derfor deltager vi også meget gerne igen,” forklarer indehaver Kasper Pedersen fra galleriet i Horsens. Det repræsenterer f.eks. Michael Kvium og har derfor flere af hans værker med til Aalborg.

Foto 1: De rå rammer er gjort klar og affugtet på nederst P-dæk i Aalborgs Musikkens Hus. Aalborgs borgmester Thomas Kastrup Larsen t.h. er stolt af gallerikunstmessen NORTH, samspillet med Musikkens Hus og de mange mennesker, den trækker. Her ses han sammen med messens ankermand galleriejer Kent Wolfsen.

Foto 2: Messens ankermand galleriejer Kent Wolfsen er klar til at lade over 1.000 stykker kunst fra 22 gallerier rykke ind på NORTH’s nye adresse i Musikkens Hus’ P-kælder. Fotos Svenn Hjartarson / Galerie Wolfsen

Se mere om hvilke gallerier, der udstiller på North, og følg evt. de enkelte links for nærmere præsentation: www.northkunstmesse.dk

For yderligere kommentarer, kontakt: Kent Wolfsen, Galerie Wolfsen, tlf.: 40 55 12 22 eller email: kent@gw.dk og læs mere om Galerie Wolfsen på www.gw.dk