Årsregnskabet for 2015 viser 107 pct. fremgang i omsætning samt nu tættere på bundlinje-balance – det sker samtidig med, at ekstraordinære udgifter til vigtige, vundne men også kostbare patentretssager i USA ikke længere tynger. Aseteks klimarigtige køleløsninger for datacentre og op mod 100.000 desktop-PC’er hver måned vinder stadig større opmærksomhed globalt

De økonomiske resultater af Aseteks satsning på sin unikke, patenterede vandkølingsløsning til datacentre begyndte for alvor at kunne spores på plussiden i årets sidste to kvartaler. Det fremgår af årsregnskabet for 2015, der blev præsenteret for investorerne mandag den 29. februar. Og sammen med en positiv udvikling for forretningens foreløbigt primære forretningsområde – det gennem flere år succesfulde salg af vandkøling til desktop-PC’er – fordoblede den nordjysk baserede internationale teknologivirksomhed med afdelinger i nu fem lande årsomsætningen i 2015 i forhold til året før, når der måles i danske kroner. Fremgangen var på 107 pct. – fra 116 til 241 mio. kr.* (heraf mere end en tredobling af omsætningen alene i Q4 i. f. t. tilsvarende periode året før). Hver måned sendes op mod 100.000 desktop-PC’er – meget ofte ekstra kraftige gaming-PC’er – ud i detailhandlen fra verdens anerkendte producenter med Asetek-vandkølede processorer indbygget.

”Den udvikling kan kun betegnes som tilfredsstillende. Ligesom vi med den klare og også forventede forbedring af bundlinjen fra minus 49 mio. kr. i 2014 til nu minus 11,1 mio.kr. i 2015 oplevede et økonomisk gennembrudsår. Vi ser samtidig nogle klare tendenser i forhold til ordrebeholdningens udvikling, som vi forventer fortsætter i de kommende år,” konstaterer adm. dir. og virksomhedens grundlægger, André Sloth Eriksen. Han konstaterer, at Asetek-regnskabet desuden ikke længere tynges af ekstraordinære og store udgifter til to nødvendige patentretssager i USA. Begge faldt gunstigt ud men kostede i 2013 og 2014 sammenlagt 31 mio. kr.

”Vi vurderer, at de store sagsomkostninger er givet godt ud, selv om de tilkendte erstatninger ikke her og nu helt dækker advokatudgifterne og slet ikke de mandetimer ledelsen selv måtte bruge på sagen. Det langsigtede signal, der er sendt til konkurrenter og potentielle kunder på verdensmarkedet har imidlertid fået specielt de sidste til at indse, at det er Asetek, der ejer rettighederne til teknologien. Det forventer vi vil blive endnu mere tydeligt i de kommende år,” fortsætter André Sloth Eriksen.

Følger strategiplan

Udover selve omsætningsfremgangen i 2015, som er taget til kvartal for kvartal, hæfter virksomhedens økonomidirektør Peter Dam Madsen sig ved, at bundlinjen i samme periode også er markant forbedret:

”Faktisk har vi været i stand til at øge indtægterne uden at øge udgifterne og har i øvrigt et positivt cashflow. Det har ikke været nødvendigt i perioden at ansætte flere folk for at opnå fremgangen. Organisationen var allerede på forhånd gearet til ordrefremgangen og vil i fremtiden også kunne håndtere endnu flere kunder uden væsentlig forøgelse,” siger Peter Dam Madsen om fremtiden. Han konstaterer desuden, at det strategispor, der blev lagt ud forud for børsnoteringen i 2013, dermed stadig overholdes.

Udover konkrete ordrer fra bl.a. Fujitsu, Cray og Penguin, der i 2015 begyndte at generere indtægter, peger økonomidirektør Peter Dam Madsen på perspektiverne i helt nye ordrer fra bl.a. California Energy Commission og National Nuclear Security Administration i USA, der vil medføre yderligere aktiviteter og flere indtægter i de kommende år. De indikerer samtidig den forøgede interesse, der fra bl.a. den amerikanske regerings side vises, for at leve op til den nyligt indgåede globale klimaaftale fra Paris, COP21. Det kan bl.a. ske. ved at reducere energiforbruget til computerkøling, som i dag koster op mod 2 pct. af verdens elforbrug. Aseteks vandkølingsløsning kan halvere den enkelte kundes forbrug og det med en tilbagebetalingstid på de relativt små nødvendige installationer på under et år.

Køling af datacentre

Mens desktop-PC-forretningen i flere år har været hovedindtægtskilde for Asetek, så begyndte indtægterne også at blive mere synlige og betydelige for Aseteks andet og nye forretningsområde – datacenterkøleløsningen – som virksomheden i fremtiden forventer stor fremgang i ovenpå store investeringer. Fremgangen blev for hele året på over 46 pct. fra 8,5 mio. kr. i 2014 til 12,5 mio. kr. i 2015 – en udvikling der imidlertid særlig tog fart i Q3 og Q4 og forventes at fortsætte.

Blandt mange andre virksomheder og institutioner har Universitetet i Tromsø investeret i en Asetek-vandkølingsløsning til sit datacenter, der bliver Norges største. Varmegenindvinding fra datacenteret vil kunne holde hele universitetet (med 12 000 studerende) opvarmet året rundt – inklusive væsentlige dele af det nærliggende centralsygehus. TV2Nord besøgte i december 2015 universitet for at beskrive løsningen – se evt. tv-indslaget her: http://www.asetek.com/press-room/dansk-presseomtale/2016/aseteks-datacenterlosning-for-tromso-universitet-pa-tv2nord/

”Vi har i 2015 mere end levet op til vores egne forventninger og nået et nyt niveau, hvor indtægterne fra desktopmarkedet nu er tæt på at dække de udviklingsudgifter, vi stadig tager i forhold til det nye spændende datacentermarked. Det marked skulle så også gerne begynde at bidrage med overskud inden for en overskuelig fremtid”, siger Peter Dam Madsen.

Virksomheden har hovedsæde med ca. 40 ansatte i Aalborg samt et tilsvarende antal medarbejdere fordelt i afdelinger i Californien (Silicon Valley), Kina (Xiamen), Taiwan (Taipei) og Tyskland (München). Herudover fuldtidsbeskæftiger virksomheden 160 ansatte med produktion af Aseteks hardware på to fabrikker i Xiamen i Kina.

*Aseteks regnskaber opgøres i dollars – her er omregnet til danske kroner efter gennemsnitskurser. Læs også Aseteks årsregnskabsmelding med nøgletal til Oslo Børs, hvor virksomheden er noteret her: http://www.asetek.com/investor-relations/reports-presentations/

For yderligere oplysning og kommentarer, kontakt: André S. Eriksen, adm. dir. Asetek tlf. 2125 7076, email: ceo@astek.com eller CFO Asetek Peter Dam Madsen: mobil: +1 408 813 4147, email: pdm@asetek.com Læs mere på www.asetek.com – herunder i pressroom på: http://www.asetek.com/press-room/danish-news-articles/

Foto: administrerende direktør og stifter af Asetek, André Sloth Eriksen, kan melde om fordobling af omsætning og langt bedre bundlinie i årsregnskabet for 2015. Foto: Michael Bo Rasmussen/Baghuset.