Mandag den 18. juni gik byggeriet af Kornets Hus ved Hjørring formelt i gang.
Kornets Hus er Danmarks nye, flotte og samtidig hyggelige center for viden og inspiration om korn, ernæring og madkultur. Hjørring Kommune, Realdania og Nordea-fonden bidrager blandt andre til det visionære projekt.

Stenstrup PR-pressemeddelelse for KORNETS HUS

Se evt TV2Nords indslag p.b.a. nyheden HER!

En stærk idé og en endnu stærkere portion vedholdenhed blev mandag formiddag belønnet på en mark midt i det nordjyske kornlandskab, da første spadestik blev taget for at markere startskuddet til opførelsen af Kornets Hus. Nytænkende og hyggelig vis vil det arkitektonisk opsigtsvækkende center i fremtiden – og ofte duftende af nybagt brød – berige sine besøgende med sanselige oplevelser, inspiration og viden om menneskets vigtigste råvare op gennem historien: Korn. Byggekontrakten er netop underskrevet, efter at den nødvendige økonomiske støtte for nylig kom endeligt på plads.

Til stede og fermt svingende med spaden sammen med andre var blandt andre borgmester Arne Boelt, der på Hjørring Kommunes vegne har været med til at hjælpe projektet på vej med en million kroner. Ligesom der var repræsentanter for totalentreprenøren Trigon og donatorerne.

Placeret præcis der, hvor kornet gror, og spor er fundet efter de første bosættelser i Danmark for 7.000 år siden, er Kornets Hus tænkt som et inspirerende samlingspunkt såvel inden- som uden¬dørs. Med plads til både leg, fordybelse og bl.a. bagekurser for besøgende i alle aldre og på alle videnmæssige niveauer.

Arkitektonisk perle
26 millioner kroner er der de seneste år blevet indsamlet og bevilget til husets etablering af aktører som Hjørring Kommune, Realdania, Nordea-fonden m.fl. (Se FAKTA nedenfor). Og fra årsskiftet 2019/20 vil den mere end 500 kvadratmeter store arkitektoniske perle af et arbejdende hus stå klar til at tage imod interesserede besøgende. På samme tid monolitisk og funktionelt udformet som en mellemting mellem en traditionelt dansk landbrug og en bageovn set udefra. Målgruppen tæller alt fra kulturinteresserede børnefamilier over skolebørn og studerende til professionelle bagere og andre fagfolk.

Kornets Hus, tegnet af den norske arkitekt Reiulf Ramstad, som en monolitisk mellemting mellem et traditionelt dansk landbrug og en bageovn. Visualisering: Reiulf Ramstad Arkitekter

Kornets Hus sætter fokus på korn som råvare i sund ernæring og fortæller samtidig om kornets histo¬riske, samfundsmæssige og kulturelle betydning. Ud over kursuslokaler vil huset rumme involverende formidlingsaktiviteter, skoletjeneste, bageri, køkken og café med butik. Arealerne uden om huset vil også blive inddraget i centrets aktiviteter og formidling. Først og fremmest vil de besøgende opleve et inspirerende miljø og mødested, hvor de selv kan få lov at bage, hygge og udveksle erfaring og tips med vidende fagfolk.

Forud er gået 15 års idéudvikling, forarbejde, fundraising og ikke mindst ventetid på omverdenens accept for bl.a. medstifteren af den nærliggende landskendte økologiske bager- og kornvirksomhed Aurion A/S, Jørn Ussing Larsen, der netop har specialiseret sig i brug og salg af bl.a. oprindelige kornsorter. Siden 2009 er projektudviklingen lagt over i Foreningen Kornets Hus og siden to almen¬nyttige fonde, hvor Jørn Ussing Larsen i dag er bestyrelsesmedlem. Han glæder sig over, at byggeprojektet nu sættes i gang – på kornmarken tæt ved Aurion, hvorfra Kornets Hus samtidig får eksperthjælp at trække på.

Glæde hos de involverede
Jørn Ussing Larsen siger: ”Der er gået en rum tid, og derfor er det næsten uvirkeligt, at drømmen nu bliver en realitet med opbakning fra de forskellige fonde. Jeg glæder mig i den grad nu til at opleve huset færdigt, udstillingerne installeret, duften af godt brød brede sig og gæsterne træde ind og gøre huset levende.”

Hjørring Kommunes borgmester Arne Boelt siger: ”Vi tror meget på Kornets Hus som et autentisk og anderledes oplevelsestilbud til bl.a. regionens mange turister. Der er desuden et stigende fokus på samspillet mellem kost og sundhed, og jeg er overbevist om, at Kornets Hus kan være med til at understøtte denne udvikling yderligere på en sjov og interessant måde for hele familien. ”

Kornets Hus er tegnet af Reiulf Ramstad Arkitekter, en af Norges mest anerkendte tegnestuer, der bl.a. flere gange er nomineret til den prestigefyldte Mies van der Rohe Award – arkitekturens svar på Oscar-statuetten. Kornets Hus bliver tegnestuens første byggeri i Danmark. Arkitekt Reiulf Ramstad siger: ”Danmark er både et stort landbrugsland og en af arkitekturens absolutte sværvægtsnationer. Så at få lov til at sætte det arkitektoniske aftryk på et videns- og inspirationscenter om dansk land¬brugs vigtigste afgrøde er naturligvis en kæmpemæssig ære og mulighed for os. Byggeriet vil med sin karakter og arkitektoniske kvalitet blive et identitetsbærende og genkendeligt ikon for projektets værdier og mål. ”

Programchef i foreningen Realdania, Stine Lea Jacobi siger: ”Fødevarer og turisme er to af yderområ¬dernes største potentialer for positiv udvikling. Kornets Hus arbejder med netop de potentialer. Det er positivt, at Kornets Hus også har så stærk lokal forankring – det er helt afgørende for at få succes og bidrage til vækst og udvikling i Nordjylland. Vi glæder os til at se det færdige resultat. ”

Direktør i Nordea-fonden, Henrik Lehmann Andersen siger: ”Korn er en central råvare for vores fælles madkultur og daglige måltid. Kornets Hus vil gøre os klogere på kornet, inspirere os og styrke vores håndelag, så det bliver endnu mere smagfuldt og sjovt at vælge korn som råvare i et sundt hverdagsmåltid. ”

Illustration: Kornets Hus visualisering, Reiulf Ramstad Arkitekter

Fotos:
KH1: Borgmester Arne Boelt m.fl. tog mandag første ”spadestik” til Kornets Hus – i øvrigt symbolsk i et par sække spelt på den kornmark ved Aurion, hvor den arkitektoniske perle om senest halvandet år vil byde besøgende velkommen. På fotoet ses fra venstre Karl Henrik Laursen (næstformand), Karl Erik Slynge (Trigon A/S), borgmester Arne Boelt, Jørn Ussing Larsen (initiativtager), Uffe Nielsen (formand for driftsfonden) samt Lars Autrup (formand for ejendomsfonden).

For yderligere oplysninger om Kornets Hus, kontakt:
Projektleder Peter Hermansen tlf. 2262 6085 eller email: ph@kornetshus.dk, www.kornetshus.dk

Øvrige kontaktpersoner:
Nordea Fonden: kommunikationschef Tine Wickers, tlf. 4070 3784
Realdania: programchef Stine Lea Jacobi, tlf. 2174 7725

FAKTA
Kornets Hus er en almennyttig fond. Ejerskabet fordeler sig mellem to fonde – en ejendomsfond og en driftsfond. Idéen til Kornets Hus er skabt af Jørn Ussing Larsen, medstifter af det økologiske bageri og mølleri Aurion A/S, og er gennem de senere år blevet udviklet af lokale ildsjæle i Foreningen Kornets Hus. Projektet realiseres takket være en stærk opbakning fra en række bidragsydere, herun¬der Realdania, Nordea Fonden, Hjørring Kommune, ENV Fonden, Holkegaard Fonden og LAG Nord.

Økonomi:
Projektets samlede økonomi: 26,6 mio. kr.
Omfatter byggeri af et hus på 520 m² og udvikling af formidlingsaktiviteter.
Bidragsydere:
Realdania: 12,6 mio. kr.
Nordea-fonden: 6,5 mio. kr. (udvikling af formidlingsaktiviteter)
ENV-fonden: 2 mio. kr.
Hjørring Kommune: 1 mio. kr.
Holkegård Fonden: 1 mio. kr.
LAG Nord: 300.000 kr.
Øvrig finansiering: 2,7 mio. kr.

Tidsplan:
Byggefase: juni 2018 – september 2019
Indvielse: årsskiftet 2019/20

Totalentreprenør:
Trigon A/S