Øget politisk klima- og omkostningsbevidsthed bl.a. hos amerikanske myndigheder – samt øget interesse hos gamerfolket – er med til at accelerere væksten i både PC- og datacenterforretningen hos den børsnoterede nordjyske IT-underleverandør. Aseteks aktiekurs er firedoblet de seneste 15 måneder, og analytikerhusene vurderer salgspotentialet for Aseteks produkter endnu større.

Stenstrup PR-pressemeddelelse for ASETEK A/S

Den ekspanderende nordjyske IT-virksomhed Asetek A/S nærmer sig sit første fulde regnskabsår med overskud siden børsintroduktionen i 2013 – hvorfra strategisporet fastholdes. Det er tydeligt tendensen efter 2016’s tredje kvartal, der blev præsenteret torsdag den 27. oktober – det femte kvartal i træk med stadig mere overbevisende sorte tal på bundlinien.

Q3 2016 er således tydeligt endnu bedre end årets første to ellers gode kvartaler samt samme kvartal sidste år. Omsætningen er øget med mere end 40 pct. fra 10.0 mio. US dollars i Q3 2015 til 14,2 mio. i Q3 2016. Mens driftsresultatet før afskrivninger fra Q3 2015 til Q3 2016 er steget fra 1,0 til 3,5 mio. dollars.”

Overskuddet leveres stadig fra et fortsat voksende desktopsegment, men omsætningen i det nye, yderst perspektivrige forretningsområde, datacenter-segmentet, er i perioden også mere end tredoblet og delregnskabet her rykket tættere på balance. Fremgangen er opnået samtidig med reduktion af omkostninger i en organisation, der allerede var dimensioneret til den øgede aktivitet.

Asetek, med afdelinger og kontorer i fem lande, har som underleverandør med held udviklet og patenteret en unik vandkøleløsning til processorer til først PC-markedet og siden i en rackløsning, ”RackCDU” (Cooling Distribution Unit), til de datacentre der leverer regnekraft og hukommelsesplads i ”skyen” til vores smartphones og tablets. Flere og flere datacentre skyder i disse år op verden over og forbruger enorme mænger af elektricitet til køling. Så meget at det faktisk overgår det energiforbrug, som servernes primære funktion kræver.

AndrÈ Sloth Eriksen, adm. direktør og grundlægger af Asetek a/s. Foto: © Michael Bo Rasmussen / Baghuset. Dato: 12.05.15 Presseudsendelse. Kan frit anvendes ved omtale af Asetek.

Administrerende direktør og stifter af Asetek, André Sloth Eriksen, kan melde om mere end 40 pct. omsætningsfremgang i Q3 2016 i forhold til tilsvarende kvartal 2015 samt et markant plus på bundlinien. Foto: Michael Bo Rasmussen/Baghuset.

Aseteks PC- og rackserverløsninger kan som tommelfingerregel halvere det voldsomme energiforbrug, som er nødvendigt for at holde vores stadig mere energikrævende servere kølede. Unikke Asetek-løsninger, som flere og flere af verdens toneangivende producenter af hardware indbygger som standard i deres specialiserede produktløsninger, i alt fra f.eks. gamer-PC’er, over professionelle arbejdsstationer til børsmæglernes supercomputere, der skal håndtere mikrotransaktioner med høj frekvens. Udover konkrete ordrer fra bl.a. kendte kommercielle producenter som Fujitsu, Dell, Cray, Penguin og Corsair, der i 2016 er begyndt at vise sig substantiel pay off i, er Asetek også begyndt at opnå indtægter via spændende offentlige amerikanske aftaler med bl.a. California Energy Commission, National Nuclear Security Administration og US Dept. of Defense hos Redstone Arsenal i Alabama samt f.eks. Mississipi State University, Kyoto University i Japan og Universitetet i Tromsø.

Over to procent af verdens strømforbrug går allerede i dag til køling af servere, hvilket der politisk er stigende bekymring over. Et unødvendigt ekstraforbrug, som eksperter forudser vil stige yderligere i takt med servernes stadig større ydeevne samt et stigende antal datacentre

Tilbagebetalt på under et år

For ejerne af den nordjyske IT-virksomhed har de seneste halvandet år været lukrativt. Ovenpå store uforudsete omkostninger til en markedsstrategisk vigtig og kostbar patentsag i USA, der blev vundet sidste år, er aktiekursen på Oslo Børs, hvor Asetek er noteret, i perioden steget fra 9,7 (august 2015) til nu over 40 (Slutkurs 44,10, onsdag den 26. oktober 2016). Hvilket har forøget markedsværdien af virksomheden til nu mere end en mia. norske kroner for ejerkredsen, der bl.a. indbefatter store institutionelle investorer i f.eks. den statsejede Vækstfonden i Danmark (gennem Sunstone Ventures) og i Norge som DNB (Den Norske Bank), KLP (Kommunal Landspensjonskassen), samt de internationale investeringsbanker J.P. Morgan, Morgan Stanley og Goldman Sachs.

”Tiden arbejder for Asetek og virksomhedens forretningside omkring vandkøling fremfor luftkøling, der passer fortrinligt ind som en betydende del af svaret på tidens globale klimaudfordring og det øgede fokus på generel reduktion af energiforbruget gennem innovation. Vi er overbeviste om, fremtidens computer hardware kræver vandkøling for at præstere optimalt, ligesom den globale COP 21-klimaaftale fra Paris vil være med til at øge interessen om Aseteks stærke patenter og unikke og driftssikre produkter. Både i forhold til de internationale klimamål, men også fordi den beskedne meromkostning ved indarbejdelse af Aseteks produkter så rigeligt betales tilbage allerede i år 1 via sparede energiudgifter for nogle af produkterne”, konstaterer børsanalytiker Håvard Nilsson hos Carnegie Investment Bank, der følger virksomheden. På samme måde løftede Arctic Securities sin købsanbefaling i august. Først til kurs 60 og siden, inden for de seneste par uger, yderligere til nu kurs 70.

Mere end 85.000 enheder om måneden

Hos Asetek peger CEO og stifter Andre Sloth Eriksen desuden på flere andre udviklinger, der har vist sig til fordel for Asetek:

”Blandt andet nævnes det stadig oftere i internationale medier, at IOC (Den Internationale Olympiske Komite) måske allerede fra 2020 planlægger at tage E-sport på OL-programmet. Den forventning kan vi også meget konkret mærke øger interessen for de kraftfulde gamer-PC ’er, som nogle entusiaster bygger selv, hvori vandkøling er velkendt for både at reducere støjen og forbedre ydeevnen”.

Der leveres i dag flere end 85.000 kølesystemer – både til færdigbyggede PC’er og til selvbygentusiaster – om måneden til nogle af verdens førende producenter som Asus, Dell, Alienware og HP.

”For nyligt indgik Asetek desuden en ny aftale med HP om levering af vandkøling til endnu en PC-serie nemlig HP’s OMEN X gaming-PC, hvilket viser, at de helt store producenter igen er på vej ind på PC-gamingmarkedet,” nævner André Sloth Eriksen

Asetek har hovedsæde med ca. 50 ansatte, primært ingeniører og systemudviklere, i Aalborg samt et næsten tilsvarende antal medarbejdere fordelt i afdelinger i Californien (Silicon Valley), Kina (Xiamen), Taiwan (Taipei) og Tyskland (München). Desuden fuldtidsbeskæftiger Asetek 160 ansatte med produktion af Aseteks hardware på to selvstændige fabrikker i Xiamen i Kina.

*Aseteks regnskaber opgøres i dollars. Læs også Aseteks årsregnskabsmelding med nøgletal til Oslo Børs, hvor virksomheden er noteret HER! 

For yderligere oplysning og kommentarer, kontakt: André S. Eriksen, adm. dir. Asetek tlf. 2125 7076, email: ceo@astek.com eller CFO Asetek Peter Dam Madsen: mobil: 2080 7200, email: pdm@asetek.com Læs mere på www.asetek.com