Juryen var stærkt imponeret over begge holds skyhøje niveau og noterede, at konkurrencens særlige Value for Money-kriterie giver særlig mening i en krisetid med store elregninger og færre penge til restaurantsbesøg

Stenstrup PR-pressemeddelelse for BEDST I NORDJYLLAND

Glæden var stor hos udeholdet fra Restaurant Alimentum, da det ved 22-tiden i aftes stod klart, at holdet havde kokkereret sig til en snæver sejr sig over hjemmeholdet fra Restaurant Bühlmann. Sidstnævnte lagde flot lokale og køkken til den nordjyske gourmetrestaurantfinale Bedst i Nordjylland / Value for Money. Ikke mindst lettelsen hos vinderholdet var stor, da resultatet stod klart af også den sidste ret, desserten, som juryen dømte uafgjort. Hermed kunne Den Danske Spiseguides navnkundige redaktør, Bent Christensen, på vegne af juryen erklære Alimentum som samlet 2-1-vinder i konkurrencen i år på baggrund af, hvad han betegnede som et ”skyhøjt niveau” fra begge holds side. Lettelse hos netop Alimentum skyldtes også, at de havde tabt den tilsvarende finale sidste år endnu mere hårfint, hvor begge de daværende finalister ellers havde vundet to retter.

Men i år blev altså Alimentums år som erklæret vinder af to af finalens fire retter (snacks og hovedret), mens Bühlmanns dygtige kokke og tjenere på grund af den uafgjorte dessert måtte nøjes med sejr i en enkelt af retterne, forretten. Hvorefter publikum til det udsolgte arrangement kunne kvittere med langvarige klapsalver i respekt for begge parters flotte præstation.

Mening i en svær tid

Bedst i Nordjylland-konkurrencen udmærker sig på kriteriet om value for money. Restauranterne er netop ikke testet på det ubegrænsede budget, som man ellers ser hos andre anmeldere. Men i stedet er restauranterne vurderet på deres mindre kostbare menuer til i omegnen af 1000 kr. inklusiv vinmenu, hvor flere gastronomiinteresseredes budget også kan være med.

Koncentration ved juryens bord. Foto: Nordic Chefs.

”Det synes vi i almindelighed giver god mening for nordjyderne, da næppe nogen altid er ude og spise på ubegrænset budget, ” forklarede jurymedlem Mads Stenstrup publikum under juryens præsentation ved det indledende glas bobler.

”Og særligt giver det da desværre mening dette efterår, hvor de fleste kan se hen til ekstraordinært store elregninger m.m., der desværre højest sandsynlig levner færre penge i budgettet til restaurantsbesøg. Husk imidlertid stadig at støtte vores toprestauranter. Ikke mindst de oplever af samme årsag en meget svær tid,” fortsatte han.

I omegnen af 40 nordjyske kvalitetsrestauranter blev indledningsvis vurderet på baggrund for money-kriteriet og 18 af dem udtaget til uvarslet test henover sommeren. Fire af disse præsterede så ekstraordinært godt, at de fik endnu et semifinalebesøg af juryen, hvor Restaurant Textur og Essens i Hjørring udover de senere finalister også var med.

Perlerække af flotte serveringer

I aftes nød den fyldte sal et så flot finalearrangement med direkte konkurrence på fantasifuld kogekunst mellem de to hold i en smukt efterårspyntet Scheelsminde restaurant. Her fik jury og publikum over godt fire timer præsenteret og serveret i alt otte retter, fire fra hvert team – med tilhørende flot vin- og saftmatch. Retter som blev serveret skiftevis af de to restauranter i godt tempo og tydeligt blev nydt og diskuteret ved bordene.

Alimentums kokketeam i gang med en af de indledende snacks med krabbesalat. Foto: Nordic Chefs.

Det blev til en lille perlerække vellykkede og flotte serveringer med restauranternes forskellige udtryk – med udgangspunkt fra Bühlmanns side i bl.a. østers og agurk, kammusling med teriyaki og hamachi med spicy sesam (snacks) samt Vesterhavstorsk med thailandsk inspireret agurkesalat (forret), frilandsand med rødbede og bæredygtig foie gras-sauce (hovedret) samt pære og bl.a. saltet karamel (dessert). Mens Alimentum-folkene matchede med bl.a. majs og svampe, gule beder og taskekrabbe, rødbede og østers på snackssiden samt Limfjordshummer, jordskokker og hengemte asparges til forret, fasan, kartoffel og grønkål til hovedret. Mens restauranten fra Aalborgs Løkkegade måske som aftenens mest kontroversielle servering til dessert havde saltet sin græskar- og hasselnødde med krymmel fra det overskydne fasanskin fra sin hovedret. En detalje i bæredygtighedens tegn, der blev diskuteret grundigt ved mange af publikumsbordene og senere af juryen under voteringen.

Alt i alt en meget flot finale på højt skyniveau, som ikke stod tilbage fra sidste års, hvor Alimentum som sagt ved en ”målfotoafgørelse” yderst snævert måtte nøjes med 2. pladsen overfor HimmerRiget. Det var derfor et tilfreds og lettet Alimentum-hold, der med køkkenchef Søren Birch og restaurantchef Simon Kvist Bjerre efter arrangementet kunne køre hjem og fejrer sejren med et glas ekstra bobler i egen restaurant. Mens hjemmeholdet med køkkenchef Christian Nurup og restaurantchef Nadia Bach smilende viste sportsmandship og tog Bent Christensen ord til sig, om at ”ingen er rigtig tabere efter sådan en flot præstation, der viser hvor højt et niveau, som nordjysk topgastronomi efterhånden er nået.”

Knap 40 nordjyske kvalitetsrestauranter blev indledningsvis vurderet og 18 af disse på den baggrund udtaget til test henover sommeren. Nemlig:

Svinkløv Badehotel, Håkon, Brøndums, Medvind, Abstrakt, Fusion, Klitrosen og Essens – nord for Aalborg.

Alimentum, La Locanda, Textur, Fusion, Dejavu, Bühlmanns og Urt – i Aalborg.

Samt HimmerRiget, Agger Darling og Uafhængig – syd for Aalborg

Fire af disse præsterede så godt, at de fik endnu et semifinalebesøg, hvor Restaurant Textur og Essens i Hjørring udover de senere finalister også var med.

Bedst i Nordjylland / Value for Money kunne ikke gennemføres uden sponsorbidrag fra Beierholm og SparNord.

For yderligere oplysning kontakt:  Mads Stenstrup tlf. 22 14 13 00 eller email: mads@stenstrup-pr.dk eller redaktør Bent Christensen tlf. 40 13 13 10 eller email: bent@bentchristensen.com