Hen over sommeren gennemføres en række testbesøg, som kan følges på Facebook. Uanset den seneste tids mærkbare prisstigninger vurderes kvalitetsrestauranter over hele regionen på totaloplevelsen af deres faste menuer til ca. 1000 kr. inklusiv vin / saft – samme pris niveau som sidste år! Livefinalen, hvortil der til sin tid kan købes billetter, venter i oktober
Stenstrup PR-pressemeddelelse for Den Danske Spiseguide
Ligesom sidste sommer sættes den nordjyske gourmetrestaurant-konkurrence Bedst i Nordjylland / Value for Money nu i gang.
Fra sommerferiens start vil en lokal jury i samarbejde med Den Danske Spiseguide indlede årets version af konkurrencen. Den har igen særligt fokus på, at restaurationsgæster – sjældent heller på Nordjyllands bedste restauranter – spiser ude på helt ubegrænset budget.
”Derfor vil vi igen forsøge at afklare, hvor i regionen man i 2022 får den bedste samlede gourmetoplevelse for ca. 1000 kr pr. person – mindst tre retter med tilhørende vin- eller saftmenu, ligesom vi lægger vægt på den totale oplevelse inklusiv de fysiske rammer og ikke mindst det gode tjenerskab,” fortæller det ene af de tre lokale jurymedlemmer, Mads Stenstrup, tidligere initiativtager til GastroNorth, indehaver af egen PR-virksomhed og bl.a. medforfatter til flere bøger om Danmarks og verdens bedste restauranter. Han understreger, at uanset mærkbare prisstigninger hos de fleste restauranter det seneste år, så har juryen netop valgt på restaurationsgæsternes vegne at fastholde samme prisniveau som sidste år – altså ca. 1000 kr. (i praksis som sidste år op til 1300 kr): ”Vi tror desværre ikke, at forbrugeren og restaurationsgæsten – verdenssituationen taget i betragtning – det næste stykke tid vil få flere penge mellem hænderne måske snarere færre, når gasregningen osv er betalt. Netop derfor giver en fastholdelse af sidste års kriterium mening, selv om feltet af 37* relevante toprestauranter dermed ikke er fuldt sammenfaldende med sidste års.”
De to andre lokale jurymedlemmer er henholdsvis kokkefaglærer ved EUC Nord og tidl. køkkenchef på en række af Nordjyllands bedste restauranter, Claus Bauer – samt Michael Jul Jensen, hovedkraft bag det nordjyske gourmetdebatforum på Facebook med flere end 3000 brugere, Gourmetkartellet, hvor små rapporter fra de enkelt test besøg også hen over sommeren efterfølgende vil blive offentliggjort.
”Med sidste års lynhurtigt udsolgte livefinale mellem HimmerRiget og Alimentum, konstaterede vi hos Den Danske Spiseguide stor interesse for den anderledes gourmetkonkurrence i Nordjylland, som vi i øjeblikket opfatter som den landsdel, der – udover hovedstaden – bevæger sig mest positivt frem på den gastronomiske scene i Danmark,” supplerer redaktør Bent Christensen, Den Danske Spiseguide. Ved guidens højt profilerede galla for landsbranchen på HimmerRiget den 30. oktober, vil bl.a. blive uddelt en pris til vinderen af årets Bedst i Nordjylland / Value for money-konkurrencen, samtidig med at de traditionsrige vindere af Årets Restaurant, Årets tjener, årets køkkenchef osv på landsplan hyldes.
Ingen prisstigninger
Hvordan identificerer den lokale jury og Den Danske Spiseguide så årets nordjyske Value for Money-vindere – i øvrigt parallelt med næsten tilsvarende spiseguides konkurrencer, der søsættes i andre landsdele?
Michael Jul Jensen forklarer: ”I første omgang har vi grundigt drøftet en lang række nordjyske kvalitetsrestauranter, som mindst en af jurymedlemmerne har godt kendskab til og ved holder højt niveau. På forhånd har vi analyseret deres menukort og priser og er dermed endt med en bruttoliste på 37, der er sikkerhed for både holder niveau og pris. Herudfra reducerer vi de 37 på bruttolisten til en ind til videre hemmeligholdt nettoliste på 15-17 stykker, som i løbet af sommerferien vil få et så vidt muligt anonymt testbesøg af mindst et af os jurymedlemmer. Udfra de interne anmeldelser, som kommer ud af disse testbesøg, vil vi herefter reducere til det, som vi i år vurderer som de 4 bedste Value for money-restauranter i Nordjylland, som derefter vil få hver endnu et kritisk genbesøg men denne gang af os alle tre jurymedlemmer, hvorefter vi grundigt vil vurdere, hvilke to, der så kvalificeres til livefinalen”.
De to finalister vil så ligesom sidste år blive inviteret til at holde en livefinale med betalende publikum, hvor den hidtidige jury suppleret med spiseguidens redaktør Bent Christensen afgør, ret for ret, hvem der så er bedst på dagen, samtidig med at publikum forhåbentlig får en sublim gourmetoplevelse til en value-for-money pris.
”Det skal nok blive både spændende og fagligt interessant,” garanterer det 3. jurymedlem, Claus Bauer, og tilføjer: ”Der er efterhånden så mange gode, nytænkende højkvalitetsrestauranter, der for manges vedkommende bl.a. tilbyder ganske betalelige faste sæsonbetonede menuer omkring de 1000 kr. Det er disse menuer, som vi som udgangspunkt vil bedømme og ikke nødvendigvis de dyreste retter, som vi kan finde på á la carte-kort.”
Opbakning fra sponsorer
Konkurrencen går altså meget snart i gang uden at nogen – udover juryen – ved, hvem der så kan forvente testbesøg eller præcis hvornår. Juryen glæder sig i den forbindelse også over igen at have fået Spar Nord Bank og revisionsfirma Beierholm samt Stenstrup PR med som sponsorer.
”Også hos os hylder vi jo hver dag Value for Money-princippet. Vores kunder skal uanset, hvor mange penge de har, opleve, at vi rådgiver dem, så de får bedst og mest muligt ud af deres investeringer og øvrige forretninger,” lyder det samstemmende fra Spar Nord Bank-direktør John Refsgaard og partner i revisionsfirmaet Beierholm, Peter Thor Kellmer.
Omkring 15. september – efter at ligeledes de så vidt muligt kritiske semifinalegenbesøg er afviklet – offentliggør juryen hvilke to finalister, man har fundet frem til. Hvorefter der i henhold til aftale mellem disse finalister sættes et begrænset antal pladser til salg til den store livefinale, når de udvalgte kombattanter er blevet enige om tid og sted.
*På bruttolisten som juryen vurderet kvalificerede til konkurrencen indgår følgende 37 nordjyske kvalitetsrestauranter i tilfældig rækkefølge fra nord mod syd:
Nord: Ruths Brasserie, Skagen, 2. Brøndums, Skagen 3. Håkons, Skagen 4. Vendia Brasserie, Hjørring 5. Essens, Frederikshavn 6. Villa Vest, Lønstrup 7. Svinkløv Badehotel, Slette Strand 8. Abstrakt, Hirtshals 9. Strandhotellet, Blokhus 10. Havs, Løkken, 11. Sted 1, Frederikshavn, 12. Blink – Det grå fyr, Skagen, 13. 2Takt, Frederikshavn, 14. De 2 Have, Skagen, 15 Spisehuset Thy, Østerild, 16. Klitrosen, Slette Strand, 17. Medvind, Hanstholm, 18. Hjorths Badehotel, Kandestederne.
Aalborg: 19. Bistro 59, 20. Textur, 21 Voskov Kro, 22. Struktur, 23. Alimentum, 24. Fusion 25. Rositas 26. Fauna, 27. Applaus, 28. Dejavu, 29. La Locanda, 30. Nam, 31. Urt, 32 Roxana, 33 Det Glade Vanvid,
Syd: 34. HimmerRiget, Gatten 35. Uafhængig, Hobro 36. Agger Darling 37. DaVinci, Hadsund
Illustration: Bedst i Nordjylland – Value for money-juryen har lagt et grundigt stykke analysearbejde i forberedelsen af konkurrencen. Fra venstre er det Mads Stenstrup, Michael Jul Jensen og Claus Bauer under et planlægningsmøde. Foto: Svenn Hjartarson / Studio3.For yderligere oplysning kontakt: Mads Stenstrup tlf. 22 14 13 00 eller email: mads@stenstrup-pr.dk eller redaktør Bent Christensen tlf. 40 13 13 10 eller email: bent@bentchristensen.com