Omsætningen steg markant i både PC- og datacenter-afdeling i årets første kvartal – en udvikling, som den børsnoterede, nordjyske teknologivirksomhed forventer, vil fortsætte i takt med, at klimabevidstheden såvel i USA som globalt øges om områdets energi-overforbrug. Virksomheden markerer samtidig at have passeret et i øvrigt stadig accelererende salg af de patenterede Asetek-vandkølere på nu flere end 3 mio. stykker globalt

Asetek A/S med hovedsæde i Aalborg har forretningsmæssigt nu fået økonomisk så godt fat – også i det nye voksende datacenter-område, som teknologivirksomheden har investeret massivt i udvikling i – at der er grund til at tro på samlet overskud i 2016. Det vurderer CEO og stifter af den børsnoterede teknologivirksomhed med afdelinger i fem lande, André Sloth Eriksen. Det sker på baggrund af nu tre kvartaler i træk med overskud. Senest efter det netop afsluttede 1. kvartal 2016, der med en omsætningsfremgang på 88 pct. landede på en omsætning på godt 10 millioner dollars. Bundlinjen, der blev forbedret fra minus 2,6 mio. til plus 0,4 mio. dollars, udviste derved markant fremgang i forhold til samme kvartal 2015.

”Indtægterne fra tidligere indgåede rammeaftaler med betydningsfulde, internationale computerproducenter som Fujitsu, Cray, Penguin og Corsair er begyndt at komme ind. På samme måde som vi nu begynder at kunne se værdien af de strategisk vigtige patentsager, som vi de seneste år har investeret stort i amerikanske retsomkostninger for at vinde – hvilket heldigvis også lykkedes. Markedet er nu bevidst om, at Asetek er den største og mest seriøse leverandør på dette specifikke nicheområde,” forklarer André Sloth Eriksen. Han henviser i øvrigt til, at Asetek netop her ved månedsskiftet modtog sin hidtil største enkeltordre, hvad angår datacentre med en asiatisk kunde (navnet endnu ikke offentliggjort) – og en skønnet værdi på yderligere 1-1,5 mio. dollars i 2016, se: http://www.asetek.com/press-room/news/2016/asetek-receives-largest-data-center-order-for-single-installation-to-date/ . En ordre, som man naturligvis først vil kunne se den positive økonomiske effekt af i kommende regnskaber.

Asetek arbejder med energibesparende vandkøleløsninger til både PC- og datacentermarkedet. Virksomheden har i årevis været markedsledende underleverandør til highend-PC-området, primært gamercomputere – Hele 188.000 PC’er og lignende gik der faktisk over alverdens forretningsdiske i første kvartal fra verdens førende producenter med Aseteks patenterede væskekøler indbygget. Det højeste antal for et kvartal nogensinde. Virksomheden markerer samtidig netop i første kvartal at have passeret et i øvrigt stadig accelererende salg af Asetek-vandkølere på nu flere end 3 mio. globalt. Mens det tog mere end fem år at få branchen til at forstå landvindingen og indarbejde den første million vandkølede Asetek-processorer – er de efterfølgende mere end to millioner stykker solgt og indbygget på under fire år. Læs evt. mere her: http://www.asetek.com/press-room/news/2016/asetek-ships-three-millionth-liquid-cooler/

Datacenter-omsætning seksdoblet

For et par år siden lod virksomheden sig børsnotere på Oslo Børs for også at kunne finansiere udviklingen af tilsvarende løsninger for det voksende datacenterområde* (der leverer regnekraft og hukommelsesplads i ”skyen” til vores smartphones og tablets) gennem sine ligeledes patenterede rackløsninger, kaldet Rack CDU. Disse specialudviklede racks kan på meget lidt ekstraplads holde snesevis af servere kølede for den halve energiomkostning i lukkede integrerede systemer med vand. Aseteks vandkølingsløsning kan halvere den enkelte kundes energiforbrug og det med en tilbagebetalingstid på de relativt små nødvendige ekstra installationer på under et år.

Udover et stigende antal kommercielle kunder har Asetek indenfor det seneste år også indgået aftaler med f.eks. California Energy Commission og National Nuclear Security Administration i USA – som udtryk for den amerikanske regerings stigende klimafokus. Det kan bl.a. ske. ved at reducere energiforbruget til computerkøling, som i dag koster op mod 2 pct. af verdens elforbrug.

Mens det er – og fortsat i nogle år vil være – det fortsat voksende highend PC-markedet, der overvejende trækker det økonomiske læs for Asetek med vækstrater på 5-10 pct. om året, så fylder datacenterafdelingen som nævnt stadig mere i det samlede regnskab. Omsætningen her er fra 1. kvartal 15 til 1. kvartal 16 steget fra 151.000 til 906.000 dollars. Fremgangen har ført til nogle få yderligere arbejdspladser i Aalborg, men er i øvrigt opnået uden, at det har været nødvendigt at udvide medarbejderstaben i Aseteks fem afdelinger rundt om i verden væsentligt. Virksomheden har hovedsæde med ca. 40 ansatte i Aalborg samt et tilsvarende antal medarbejdere fordelt i afdelinger i Californien (Silicon Valley), Kina (Xiamen), Taiwan (Taipei) og Tyskland (München). Herudover fuldtidsbeskæftiger virksomheden 160 ansatte med produktion af Aseteks hardware på to fabrikker i Xiamen i Kina.

*Blandt mange andre virksomheder og institutioner har Universitetet i Tromsø investeret i en Asetek-vandkølingsløsning til sit datacenter, der bliver Norges største. Varmegenindvinding fra datacenteret vil kunne holde hele universitetet (med 12 000 studerende) opvarmet året rundt – inklusive væsentlige dele af det nærliggende centralsygehus. TV2Nord besøgte i december 2015 universitet for at beskrive løsningen – se evt. tv-indslaget her: http://www.asetek.com/press-room/dansk-presseomtale/2016/aseteks-datacenterlosning-for-tromso-universitet-pa-tv2nord/

For yderligere oplysning og kommentarer, kontakt: André S. Eriksen, adm. dir. Asetek tlf. 2125 7076, email: ceo@astek.com eller CFO Asetek Peter Dam Madsen: mobil: +1 408 813 4147, email: pdm@asetek.com Læs mere på www.asetek.com – herunder i pressroom på: http://www.asetek.com/press-room/danish-news-articles/

Foto: administrerende direktør og stifter af Asetek, André Sloth Eriksen, kan melde om overskud for tredje kvartal i træk og betydelig omsætningsudvikling af virksomhedens nye vandkølingsløsning for datacentre. Foto: Michael Bo Rasmussen/Baghuset.