Oppe mod bl.a. to tostjernede Michelinrestauranter viste Henne Kirkeby Kro med en vesterhavsinspireret 11-retters menu talentet frem for jurymedlemmerne i kampen for titlen som ”Årets Restaurant i Norden”
Alting klappede og tilfredsheden var tårnhøj blandt både værter og jurymedlemmer, efter at Henne Kirkeby Kro fra 1790, dets fantasirige køkkenchef Allan Poulsen og hans 14 mand store stab i aftes præsterede noget af det ypperste, som den vestjyske gourmetrestaurant gastronomisk kan. Det skete, da den i forvejen anmelderroste restaurant ved Vesterhavet nordvest for Varde var til ”eksamen,” som dansk slutnomineret til ”The Nordic Prize”, som ”Årets Restaurant i Norden.”
En god håndfuld jurymedlemmer fra de fem nordiske lande havde villigt lagt smagsløg og maver forbi til en specialmenu på intet mindre end 11 serveringer med tilhørende klassevine. Det skete som et stop på juryens nordiske odysse, der i disse uger også fører dem til afgørende prøvespisninger hos de tilsvarende slutnominerede i de øvrige nordiske lande: de tostjernede Michelin-restauranter i Stockholm og Helsinki, ”Matyhias Dahlgren” og ”Chez Dominique”, og ”Oscarsgate” med en Michelin-stjerne i Oslo, samt ligeledes internationalt roste restaurant Dill i Reykjavik.
”Selv om vi ikke har voteret endnu, og intet derfor er givet, tror jeg godt jeg kan fastslå, at Henne Kirkeby Kro på ingen måde med aftenens knivskarpe præstation er faldet igennem,” lød det bl.a. fra en tilfreds Arne Ronold, anmelder ved det norske Vinforum efter desserterne. Blandt jurymedlemmerne sås også Rasmus Kjær, årets danske kok 2002.
Fokus på nordisk køkken øges
Bag den danske del af kåringen, der sidste år gik til NOMA i København, står bl.a. folkene bag Den Danske Spiseguide, med redaktør Bent Christensen i spidsen. Han ved om nogen, hvad der skal til, som bl.a. medforfatter på ***Alle Europas Trestjernede Michelin-restauranter.
Trestjernet i Michelin-regi er Henne Kirkeby Kro endnu ikke, ja faktisk har den toneangivende internationale franske gastronomiguide ikke en gang tildelt kroen blot en enkelt af sine efterstræbte stjerner:
”Det er et mere udtryk for fransk nonchalance overfor udkantsområderne, når man i forhold til Danmark og Norden primært bedømmer hovedstadsrestauranterne. Men i aften beviser Henne Kirkeby Kro, at stedet er helt i international topklasse. Det er Nordic Prize med til at sætte fokus på,” lød det fra Bent Christensen efter arrangementet. Her havde han og juryen masser anerkendende ord til overs for den særlige nomineringsmenus nordiske sammensætning og udførsel, som i øvrigt også over 30 betalende gæster samtidig havde lagt hver 2.000 kr. for at prøve. Også de største danske og nordiske fødevareproducenter viser den relativt nystiftede pris og den øgede internationale focus på det særlige nordiske køkken stor interesse. Både Danish Crown og Arla er således sponsorer for Nordic Prize.
Stærke signaturretter
Køkkenchefen selv, 30-årige Allan Poulsen, vurderede, at hans personlige signaturretter med bl.a. torsk, kartoffelsalat, ærter & syltelage, samt løg & brissel og den opsigtsvækkende dessert med frossen hvid chokolade i kombination med dild og selleri havde stået stærkest. Men også han var yderst tilfreds med aftenens samlede forløb:
”Som gourmetrestaurant helt her ude i det vestjyske er det jo vidunderligt, når der bliver lagt mærke til vores indsat. Nomineringen er en tillidserklæring fra de ypperste blandt de nordiske gourmeter, som vi – uanset om vi nu også samlet vinder – vil kunne bruge som intern motivering og i vores markedsføring fremover.”
Om det så bliver Henne Kirkeby Kro eller en af de fire andre nordiske kandidater, der i sidste ende vinder The Nordic Prize 2011 skal der voteres om i jury’en lige efter nytår. Vindernavnet offentliggøres den 6. februar ved et allerede nu tæt på udsolgt gallaarrangement på Falsled Kro.
For yderligere oplysning kontakt gerne redaktør Bent Christensen, tlf. 5631 1168 / 4013 1310 eller på email: bent@bentchristensen.com. Køkkenchef Allan Poulsen, Henne Kirkeby Kro: tlf.: 31 48 30 00 / 75 25 54 00 Eller læs mere på: www.thenordicprize.org